pesticidi naslovna

Amerikanci ih zovu ‘prljava dvanaestorka’: Ovo je voće i povrće najviše kontaminirano pesticidima

GREEN_300_listici_sredina

Ugrožavaju zdravlje i okoliš

Još od 2004. svake godine organizacija Environmental Working Group koristi podatke testiranja američkog Ministarstva poljoprivrede kako bi rangirala 46 namirnica koje su najviše i najmanje kontaminirane ostacima pesticida.

Svake godine američka organizacija Environmental Working Group (EWG) objavljuje rezultate testiranja različitih vrsta voća i povrća na pesticide u popisu pod nazivom “Prljavih dvanaest i čistih petnaest”. Prema zadnjem izvješću, temeljenom na voću i povrću koje je bilo u prodaji po trgovinama i tržnicama tijekom 2023. godine, jagode i špinat i dalje su na vrhu liste “prljavih”, odnosno sadrže najviše pesticide.

Potom, prema tome popisu, slijede tri zelene namirnice – kelj, raštika i gorušica pa breskve, kruške, nektarine, jabuke, grožđe i paprika – crvena i feferonke.

No ako se povrće ili voće, koje volite jesti nalazi na popisu “Prljavij dvanaest”, ne znači da ga izbacite sa svog jelovnika. Iz Organizacije savjetuju da kupujete organsko koliko god je to u vašoj mogućnosti.

“Nekoliko znanstvenih istraživanja i kliničkih ispitivanja istraživalo je što se događa kada ljudi počnu jesti rgansku hranu”, rekla je rekla je Alexis Temkin, toksikologinja u EWG, “Koncentracije pesticida opadaju vrlo brzo.”

Utješno je da se “15 čistih”, koji imaju vrlo nisku razinu pesticida, također mogu pronaći u trgovinama, a čak 70% s tog popisa nije imalo detektirane ostatke pesticida, dok je manje od 5% imalo ostatke dva ili više pesticide.

pesticidi

Primjerice, avokado je imao najniže razine pesticida među 46 ispitanih namirnica, a potom su na listi bili slatki kukuruz, ananas, luk i papaja.

Pesticidi nanose višestruku štetu ljudskom organizmu

Još od 2004. svake godine EWG koristi podatke testiranja američkog Ministarstva poljoprivrede kako bi rangirao 46 namirnica koje su najviše i najmanje kontaminirane ostacima pesticida. Prije testiranja hrana se tretira kao što bi to činili potrošači – pranjem, guljenjem ili trljanjem.

Mnogi uzorci od 46 voća i povrća uključenih u izvješće pozitivno su testirani na višestruke pesticide, uključujući insekticide i fungicide. Više od 90% “jagoda, jabuka, trešanja, špinata, nektarina i grožđa testiranih je pozitivno na ostatke dvaju ili više pesticida”, navodi se u izvješću.

Testiranje je otkrilo najvišu razinu višestrukih pesticida – 103 – u uzorcima kelja, raštike i gorušice, potom 101 različit pesticid na crvenim i ljutim paprikama. Općenito, “uzorci špinata imali su 1,8 puta više ostataka pesticida po težini u usporedbi s bilo kojom drugom testiranom kulturom”, navodi se u izvješću.

Prema Američkoj agenciji za zaštitu okoliša (EPA), pesticidi mogu utjecati na živčani sustav, iritirati oči i kožu, ometati hormonsku ravnotežu ili uzrokovati razne tumore. Europska Unija 2009. godine zabranila je pesticid DCPA, koji je klasificiran kao mogući kancerogena supstanca, a često je bio detektiran u raštiki, kelju i gorušici.

Iako je ovo testiranje provedeno na američkom tržištu, iznimno je korisno i nama jer nije samo riječ o upotrebi pesticida na području SAD-a. Iz njihova je testiranja očito da određeno voće i povrće ima sposobnot intenzivnije apsorpcije pesticida, a i neko se očito tretira većom količinom pesticida, i to ne samo u SAD-u, jer inače ne bi uspijevalo u masovnoj proizvodnji.

Stoga, ovaj popis ujedno nam je pokazatelj koje je voće i povrće bolje potražiti kod lokalnog organskog uzgajivača, a koje ipak možemo uzeti s police u trgovini i nadati se najboljemu.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.