solarna elektrana brdovec

U Brdovcu postavljeni temelji za najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, načelnik: ‘Napretka nema u kuruzi’

GREEN_300_listici_sredina

Zelena tranzicija

Pogon će proizvoditi količinu električne energije dovoljne za napajanje svih kućanstava u Brdovcu.

Češka tvrtka Woodburn Capital Partners danas je postavila temelje za izgradnju solarne elektrane kapaciteta od deset MW i vrijednosti investicije devet milijuna eura u Brdovcu pokraj Zagreba. Planiraju i elektranu kapaciteta tri MW u Stankovcima u Zadarskoj županiji. Nakon izgradnje, tvrtka će i upravljati njihovim poslovanjem.

Woodburn još uvijek nije ishodio sve dozvole potrebne za početak radova, no računaju da će one stići do kraja godine te da će sredinom iduće godine završiti izgradnja elektrane, koja bi trebala zauzeti 120 tisuća metara četvornih na zemlji koju je tvrtka iznajmila od Općine Brdovec.

Ova će elektrana, ako u međuvremenu ne nikne neka nova, biti veća i od one u Obrovcu, koja trenutno slovi za najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj. Pogon u Brdovcu proizvodit će struju koja je dovoljna za 2500 kućanstava, što je otprilike i broj svih kućanstava u Brdovcu, no izglednije je da će se njome opskrbljivati proizvodni pogoni u neposrednoj blizini lokacije; Pliva – koja je već uz tvornicu izgradila vlastiti sustav solarnih panela – te Pfeizer.

Paneli za prosperitet

“Bez električne energije ne možemo, a ovakvi projekti Općini donose bolji proračun, a građanima veći standard. Od kuruze nema napretka”, rekao je načelnik Općine Brdovec Alen Prelec, dodajući kako su sve investicije dobrodišle u njihov kraj.

Na polju na kojem će uskoro biti solarna elekrana danas je, dakle – kukuruz.

Hoće li zelena površina koju će prekriti solari na neki način biti nadoknađena?

“Kuruza može rasti bilo gdje na području Hrvatske i naše općine. Imamo puno obradivih površina. Treba naći balans – ne pokrivati svu zemlju solarima, ali, isto tako, ostaviti i prostora za poljoprivredu. Ovo je površina u gospodarskoj zoni. A kuruze ima dovoljno. Isto tako, mi u Brdovcu ne mislimo da nam je budućnost u poljoprivredi. No i dalje razmišljamo o prirodnim resursima. Čuvamo vodu, tlo i zrak. Ovo nije prljava industrija: proizvodt ćemo zelenu energiju i otvoriti nova radna mjesta”, rekao je načelnik.

Održivo i jeftino

“Zemljište smo uzeli u dugogodišnji zakup i u poodmakloj smo fazi projektiranja. Razmišljamo o plasmanu struje prema poslovnim subjektima. Sunce je beskonačan izvor energije i zbog roga će struja koja dolazi iz naših solarnih panela u nekome trenu sigurno biti puno jeftinija od struje iz standardne mreže”, rekao je voditelj razvoja tvrtke Woodburn Capital Partners Mirko Meděnica, dodajući kako se radi o energiji koja ne proizvodi štetne emisije plinova, što brojni poslovni subjekti objeručke dočekuju, tim više zbog novih ESG ciljeva.

U Brdovcu će, kako je već spomenuto, strujom vjerojatno napajati obližnje tvrtke, dok su u Stankovcima u pregovorima s jednim dalmatinskim hotelskim lancem.

“U idućih nekoliko godina planiramo brojne projekte u Hrvatskoj, a sve radimo uz pomoć lokalnih partnera. Hrvatska još uvijek uvozi električnu energiju, no vjerujemo da će ju s vremenom početi i izvoziti”, rekao je Mirko Meděnica.

Objasnio je i kako funkcioniraju takozvani PPA ugovori o kupnji struje.

“Mi tvrtkama dajemo stabilnu cijenu električne enerije, koja je ispod tržišne cijene. U startu imamo investicijski trošak i onda struju prodajemo uz maržu. Što je duži ugovor kojeg potpisujemo s nekom trvtkom, to je cijena struje koju dajemo manja. Obično se ugovori potpisuju na pet do 15 godina. Cijena je niža od sto eura za MWh, a vjerojatno će još padati kako paneli postaju učinkovitiji, ponuda veća, a tržište razvijenije”, zaključio je Meděnica, pozivajući hrvatske tvrtke koje žele zelenije poslovanje da se jave.

PHOTOS BY: Woodburn / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.