pexels-kelly-2800845

Kod Knina uskoro najveća solarna elektrana u regiji, veličine čak 600 nogometnih terena!

GREEN_300_listici_sredina

Grade ju Španjolci

Solarni paneli bit će postavljeni na čak 300 hektara, a izgradnja će trajati oko godinu dana za što će biti angažirano 200 radnika svaki dan. Instalirani fotonaponski moduli moći će pratiti Sunce s radijusom rotacije od 120 stupnjeva.

Španjolci kod Knina grade najveću solarnu elektranu u regiji i to veličine 600 nogometnih terena! Riječ je o SE Promina, investiciji čija se cijena penje na vrtoglavih 100 milijuna eura. Kako navodi Jutarnji list, nakon dvije godine čekanja kompaniji Acciona Energía će ovih dana biti izdano energetsko odobrenje za dosad najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj, kao i u regiji, kapaciteta čak 150 megavata. Španjolci ju planiraju graditi na Miljevačkom platou u Šibensko-kninskoj županiji na državnom zemljištu.

Osim toga, Acciona Energía uskoro u Dalmaciji kreće i s gradnjom dviju novih vjetroelektrana: Opor (27 megavata) i Boraja II (45 megavata). Ukupno će imati 16 vjetroturbina i trebale bi proizvoditi 203 gigavatsata električne energije godišnje, što je dovoljno za zadovoljenje energetskih potreba čak 60.000 kućanstava.

Obje bi vjetroelektrane trebale biti u pogonu već iduće godine, a grade se uz poticajni model tržišne premije, za što je tvrtka nakon provedenog javnog natječaja prošle godine potpisala 12-godišnji ugovor s HROTE-om, operatorom tržišta energije.

Golemi projekt na 300 hektara

Pretpostavlja se da će isti model, kad ove godine bude raspisan novi natječaj, primijeniti i na solarnu elektranu, no direktor Acciona Energíje,  Aljoša Peić za N1 je kazao da u ovom trenutku to ne može komentirati.

Solarna elektrana Knin

Naime, projekti za SE Promina već su spremni, ali tek s izdanim energetskim odobrenjem tvrtka stječe zakonski uvjet da krene u postupak ishođenja lokacijske dozvole, a potom i građevinske. To znači da se početak gradnje može očekivati najranije u prvoj polovici iduće godine.

Prije ishođenja tih dozvola Acciona treba za energetsko odobrenje HROTE-u uplatiti, kako stoji u odluci Ministarstva gospodarstva, 6,6 eura po kilovatu priključne električne snage proizvodnog postrojenja, što je oko 990.000 eura.

 

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.