michael-wilson-jld4MmOc4Uk-unsplash

Na krovu zadarske bolnice uskoro solarna elektrana!

GREEN_300_listici_sredina

Sve što uštede uložit će u obnovu opreme

Tako planiraju smanjiti potrošnju energije primljene iz distribucijske mreže za 19.11 posto, a sredstva koja uštede preusmjerit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolnice. Osim toga, doprinijet će zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje.

Kako bi smanjili troškove električne energije i okrenuli se obnovljivim izvorima, na krovu zadarske Poliklinike Opće bolnice uskoro će biti postavljena solarna elektrana. Projekt je najavio Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar, istaknuvši da će površina elektrane iznositi 1.111 m2 uz izlaznu snagu od 220 kW, a proizvodit će 279.063 kWh električne energije godišnje.

Kako navodi Zadarski.hr, izgradnja solarne elektrane na krovu bolnice doprinijet će sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje. Osim toga, dodatno će smanjiti potrošnju energije primljene iz distribucijske mreže za 19.11 posto. Sredstva koja uštede preusmjerit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolnice.

Trajanje projekta predviđeno je od 15. lipnja 2022. do 15. studenog 2023. godine, a financira ga Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. Ukupna vrijednost investicije iznosi 261.352,88 € od čega je iznos bespovratnih sredstava 222.149,95 €.

PHOTOS BY: Opća bolnica Zadar, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.