biljke komarci naslovna

Biljke od kojih će pobjeći komarci: Još uvijek ih možete posaditi u tegle i postaviti po dvorištu i balkonima

GREEN_300_listici_sredina

Mirisno i učinkovito

Neke biljke su baš stvorene da nas zaštite od komaraca, i to samo svojom prisutnošću. Zašto ih ne biste zasadili u tegle i okružili se divnim zelenilom?

Očito da će komarci narednih nekoliko mjeseci biti općeprisutni tijekom boravka na otvorenome, bilo da je riječ o sjedenju u dvorištu ili na balonima i terasama ili tijekom izleta u prirodu. Čim sunce i vrućina malčice popuste, u popodnevnim i večernjim satima, vrlo se teško obraniti od njihova napada.

Doista još uvijek nije kasno da malo presložite biljke ili čak dosadite neke koje će odbiti komarce iz vrtova, dvorišta pa čak i s balkona.

Odlično rješenje je takve biljke presaditi u lonce ili tegle i teritorij na kojem učestalo boravite “ograditi” ovim biljkama. Na svojim balkonima, pa čak i prozorima, također ih možete posaditi, komarci će ih osjetiti, a vaš im životni prostor više neće biti tako privlačan. Imajte na umu da razdoblje komaraca traje sve do kraja rujna i da će vam se ovaj trud sigurno isplatiti.

biljke koje tjeraju komarce

Bosiljak ih odbija intenzivnim mirisom

Osim što ćete uvijek imati začin dostupan za razna ukusna jela, bosiljak je idealan za odbijanje komaraca jer sadrži četiri hlapljiva spoja koja ih odbijaju: estragol, citronelal, limonen i nerolidol. Bosiljak u teglicama dostupan je čak i u većini trgovina prehrambenim artiklima pa je dovoljno da ga presadite u veće tegle i rasporedite po svome dvorištu ili balkonu.

Limunska trava može narasti i do jednoga metra

Ova se biljka koristi već u repelentima, a ako je ugostite u svome dvorištu, dobit ćete parvi zid protiv komaraca jer za ljetnih mjeseci može narasti i do visine od jednoga metra. Istraživanja su pokazala da ova biljka ima 100% odbijajući učinak protiv Anopheles culicifaciesa, jedne vrste komaraca koja prenosi malariju, a vrlo je učinkovita i protiv vrsta koje žive u našim krajevima.

Menta, biljka koja se brzo razmnožava

Menta odlično uspijeva u našem podneblju i zahvalna je za njegu. Njezin miris odbija komarce, a aromatična svojstva nalaze se u lišću, stabljikama i cvjetovima. No, kako se brzo razmnožava, gotovo kao korov, puno ju je bolje posaditi u lonce i tegle i postaviti blizu mjesta gdje boravite na otvorenome. Uz, sve to, uspijeva kao začinsko bilje na balkonima, terasama i prozorima.

Matičnjak u kombinaciji s drugim biljkama

Ako ste se ikad susreli s matičnjakom, onda znate da ako protrljate njegove listiće, na prstima ćete osjetiti predivan miris citrusnih nota. Matičnjak odlično uspijeva na našem području, a baš ove citrusne note tjeraju komarce. Dobro ga je u lonac ili teglu posaditi pokraj mente ili bosiljka, to će pojačati njegov učinak.

ružmarin i komarci

Kadulja i ružmarin, idealna kombinacija 

Kadulja i ružmarin biljke su koje će od vašega vrta i dvorišta tjerati komarce, a ako planirate druženje u dvorištu i imate roštilj, možete zapaliti slabu vatru  i u nju ubaciti malo kadulje ili ružmarina. Miris koji će se širiti nakon toga bit će vama ugodan, ali neugodan komarcima. Naravno, vatru uvijek palite odgovorno i ugasite po završetku druženja zbog opasnosti od požara za ljetnih mjeseci.

Lavanda, može i osušena

Predivna lavanda poznata je kao biljka koja učinkovito tjera komarce. Njome možete obogatiti svoj vrt I balkon jer nije zahtjevna za održavanje. No kako i osušena ima intenzivan miris, možete je postaviti u stručcima po kući, tako ćete smanjiti broj komaraca i u zatvorenome.

PHOTOS BY: Pexels/Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.