CNT8WT swarm of mosquitos, Germany, Rhineland-Palatinate

Najezda komaraca u Hrvatskoj: Ovdje će vas za 15 minuta ubosti njih stotinu!

GREEN_300_listici_sredina

'Moramo proglasiti elementarnu nepogodu'

Mjere suzbijanja započele su još početkom travnja, a u Vukovaru je predviđeno ukupno 18 tretmana zaprašivanja. Do sada je odrađeno njih devet, no to očigledno nije dovoljno, tvrde mještani.

Ako vas u 15 minuta ubode 30 komaraca, situacija je alarmantna, no ovih dana u Vukovaru za 15 minuta ubode vas više od stotinu komaraca!

Zbog velikih kiša i drastičnog podizanja vodostaja rijeka, komaraca je sve više. No, u nekim dijelovima Hrvatske situacija je postala neizdrživa, tvrde građani.

Kako je ispričala Vukovarka Anita za N1, zbog najezde komaraca ni dva sata ne može obrađivati zemlju.

“Volim ići u vrt i to mi je opuštajuće, tu je mir i tišina, ali jednostavno stvore vam nervozu i onda to nije više to. Strava, strašno. Ne možemo se obraniti”, kazala je Anita

Mjere suzbijanja započele su još početkom travnja, a u Vukovaru je predviđeno ukupno 18 tretmana zaprašivanja. Do sada je odrađeno njih devet, no to očigledno nije dovoljno, tvrde mještani.

‘Moramo proglasiti elementarnu nepogodu’

“Ovo su situacije gdje županija treba obavezno proglasiti elementarnu nepogodu jer je to javno zdravstveni problem. Mi ćemo u osmom mjesecu imati pojavu tigrastog komarca koji izaziva bolest zapadnog Nila. Ovo je i veliki gospodarski problem, vi ne možete raditi u ovakvim uvjetima”, rekao je direktor društva veterinarske stanice Vukovar, Tomislav Šota.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pak, napominju da je zaprašivanje samo “gašenje požara”, odnosno, kratkotrajno rješenje. Paralelno, iz gradske uprave ove su godine na zaprašivanje izdvojili 177.000 eura. No, napominju da su svjesni da će se zbog nemogućnosti od obrane od komaraca morati obratiti Vladi za pomoć.

U narednom periodu odradit će se dva aviotretmana zaprašivanja iznad cijelog grada, napominju.

“I prije dvije godine smo podnijeli apel i zamolili Vladu za financijsku pomoć, međutim, moram napomenuti da Grad Vukovar nije primio niti jednu lipu financijske pomoći s državne razine”, kazao je Josip Paloš, pročelnik ureda za društvene djelatnosti Grada Vukovara.

Komarce u Slavoniji nemoguće je iskorijeniti, ali i struka i građani složni su da to ne mora značiti da se njihovu populaciju ne može držati pod kontrolom.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.