komarac
komarac

U Istru uvezli 1,2 milijuna sterilnih komaraca kako bi izbjegli zaprašivanje

GREEN_300_listici_sredina

Ekološkije rješenje problema

Komarci su kao i lani dopremljeni s farme u Bologni, a je najavio najavljuje da će se takav projekt početi primjenjivati i u ostalim gradovima. Baš zato će se i u Puli započeti s uzgojem sterilnih komaraca.

Ove će godine u Istri biti pušteno 1,2 milijuna sterilnih komaraca, a cilj je da se izbjegne oprašivanje i smanji populacija tigrastog komarca, javlja Jutarnji list. Mužjaci vrste Aedes albopictus, koji će biti pušteni s 25 pozicija u Premanturi, ne grizu, a efikasno smanjuju broj tigrastih komaraca.

“Ove godine ispuštamo komarce s 25 položaja u Premanturi, a lani smo samo s dvije pozicije. Ove godine mjerit ćemo i koliko se smanjila brojnost komaraca, dok smo lani provodili projekt s ciljem utvrđivanja prihvatljivosti te metode. Tada smo promatrali druge parametre, a to je koliko ti mužjaci preživljavaju, koliki je raspon njihova kretanja te kako preživljavaju u kompetenciji s lokalnim mužjacima komarcima i ima li sterilnih jaja. Ove smo ih godine već četiri puta ispustili, a projekt će trajati tri mjeseca. Komarce ispuštamo svakih tjedan dana”, rekao je Jutarnjem dr. sc. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Komarci su kao i lani dopremljeni s farme u Bologni, a Landeka je najavio najavljuje da će se takav projekt početi primjenjivati i u ostalim gradovima. Baš zato će se i u Puli započeti s uzgojem sterilnih komaraca.

“Plan nam je početi s uzgojem tu u Puli, u Zavodu, a već imamo djelatnika koji će proći edukaciju u Bologni. Naime, ovaj se projekt istodobno provodi i u Portugalu, Švicarskoj, Srbiji i Grčkoj, no za razliku od njih mi sami odlazimo po komarce u Bolognu, što je bolje jer su takvi komarci onda u boljoj formi. Lani smo vidjeli da je dio njih ugibao već četvrti dan. Jedan je preživio čak 18 dana. Inače, mužjaci komarca žive 10 dana, a ženke dva mjeseca. Nakon što ženke polože jaja, ona se razvijaju 8 do 10 dana. U prosjeku ženka položi 400 jajašaca, među kojima je 200 novih ženki. A ako položi sterilna jaja, to je već velik uspjeh”, ističe Landeka, koji je i pozvao građane da paze na svoje kuće I okućnice – već i sasvim mala posuda s ostacima vode ili slivnik mogu biti pogodno mjesto za razmnožavanje komaraca.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.