Screenshot 2021-07-09 143930

Jednostavan, ekološki i prije svega djelotvoran trik protiv komaraca

GREEN_300_listici_sredina

Nalazi se u svakom kućanstvu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Nesnosne vrućine ljeti uvijek možemo suzbiti osvježavajućim kupanjem, napitcima, hladom ili pak klima uređajima, no komarci su jedna sasvim posebna ljetna priča. Kako bi im došli na kraj, donosimo vam recept kako ih suzbiti iz svoje blizine na vrlo jednostavan, jeftin, zdrav i ekološki odgovoran način.

Malo je onih koje komarci tijekom ljetnih mjeseci zaobilaze u širokom luku. Neprestana noćna zujanja, ubodi i nepodnošljivi svrbež prve su asocijacije na te male insekte kojima nitko ne može doći na kraj. Na policama trgovina pronaći ćete različite sprejeve, spirale, tablete za u struju, losione, no sva ta sredstva štete ne samo zdravlju, već i okolišu, a dovoljno je samo letimičnim pogledom proći kroz deklaracije proizvoda i bit će vam jasno da se radi o čistoj kemiji zapakiranoj u praktičnu ambalažu. Prema nekim istraživanjima objavljenim u stručnoj publikaciji Current Science, mnogi korisnici sredstava protiv komaraca na bazi piretroida žalili su se na zdravstvene probleme poput poteškoća u disanju, nadraženih očiju, glavobolja pa čak i astme.

Brojni proizvodi protiv komaraca nisu ništa drugo nego pesticidi prilagođeni svakodnevnom korištenju na koži i prostorijama. Osim kemijskih proizvoda, uvijek je dobro nekad zaviriti i u staru narodnu medicinu u kojoj ćete naći jednostavan i zdravi recept za sve. Možda nismo zavirili u neku od enciklopedija, ali svakako imamo odličan trik kako se ljeti boriti protiv najezde komaraca, a da pritom ne ugrozimo ni svoje zdravlje, a ni okoliš oko sebe. Sve što vam je potrebno za ovaj recept je kava. Dobro, i upaljač ili šibice. Kava koju ćete pronaći vjerojatno u svakom kućanstvu odličan je lijek protiv komaraca, a preporučuje je i Američka agencija za zaštitu okoliša kao odličnu alternativu sredstvima protiv komaraca koje ćete pronaći na policama trgovina. Sve i da niste kavopije, a gomilate kavu na policama kuhinje kojoj je možda i istekao rok trajanja, umjesto da ju bacite, iskoristite ju u ovim ljetnim mjesecima prepunim komaraca.

Sve što vam je potrebno je:

  • kava ili čak osušeni talog od kave
  • upaljač ili šibice
  • metalna zdjelica za koju vam može poslužiti i zdjelica od iskorištene mirisne svijeće

Uputstva za upotrebu:

U metalnu posudicu istresite kave, ili pak osušeni talog od prethodno skuhane kave, zapalite taj isti sadržaj i postavite da se dimi na nešto udaljenije mjesto od onoga gdje obitavate.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.