Dizajn bez naslova (9)

Sve je više slučajeva bolesti koje prenose komarci: ‘Moglo bi ih biti sve više, moramo se zaštititi’

GREEN_300_listici_sredina

Stručnjaci zabrinuti

Znatno se povećao rizik od virusnih bolesti koje prenose komarci. Znanstvenici ističu da tomu pogoduju sve češći i dugotrajniji toplinski valovi, ali i česte poplave.

Izvješće Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prati širenje različitih vrsta komaraca koji mogu prenijeti niz različitih virusa na ljude. To uključuje denga groznicu i Zika virusnu infekciju, bolesti koje mogu uzrokovati niz simptoma kao što su vrućica i bolovi u mišićima, a u težim slučajevima može doći i do brojnih komplikacija.

Izvješće ECDC-a sugerira da se ove godine komarac Aedes albopictus (za kojeg se zna da prenosi denga groznicu i Zika virusnu infekciju) “nastanio” u 13 zemalja u Europi – što znači da je razvio samoodrživu populaciju koja se razmnožava – u usporedbi s osam europskih zemalja prije deset godina.

U međuvremenu, prošle se godine na Cipru udomaćio Aedes aegypti, vrsta komaraca koji prenosi bolesti poput žute groznice i virus Zapadnog Nila. Znanstvenici upozoravaju da bi se mogao nastaviti širiti i u druge zemlje.

Zabilježeni slučajevi i u Hrvatskoj

Prema spomenutom izvješću, prošle je godine zabilježeno 1133 slučaja zaraze virusom Zapadnog Nila, od čega je 92 bilo sa smrtnim ishodom.

Kako prenosi BBC, slučajevi su zabilježeni u Italiji, Grčkoj, Rumunjskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Austriji, Francuskoj, Španjolskoj, Slovačkoj i Bugarskoj.

Glede denga groznice, zabilježen je 71 slučaj na području kontinentalne Europe, što je jednako ukupnom broju prijavljenih slučajeva za razdoblje 2010.-2021. godine. Slučajevi su najviše zabilježeni u Španjolskoj i Francuskoj.

‘Možemo očekivati sve više slučajeva’

“Ako se ovo nastavi, možemo očekivati da ćemo vidjeti više slučajeva, a možda i smrti od bolesti kao što su denga, Zika virusna infekcija i groznica uslijed virusa Zapadnog Nila“, kazala je Andrea Ammon, direktorica ECDC-a-

Bolesti koje prenose komarci

“Napori se moraju usmjeriti na načine kontrole populacije komaraca, jačanje nadzora i provođenje osobnih zaštitnih mjera.”

Stručnjaci preporučuju uklanjanje izvora stajaće vode u kojima se razmnožavaju komarci i korištenje ekološki prihvatljivih larvicida, uz povećanje svijesti o osobnim mjerama koje ljudi mogu poduzeti da se zaštite.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.