tar

Ako ste pogledali glavnog favorita za Oscare, jeste li primjetili ove detalje?

GREEN_300_listici_sredina

Odgovorna strana psihološke drame

Jedan od glavnih favorita za ovogodišnjeg Oskara svakako je i film "Tár" u kojem je za mnoge glumica Cate Blanchett napravila ulogu života. Iako ova psihološka drama prati poprilično mračnu priču dirigentice optužene za seksualno opstruiranje svojih studenata i kolegica, nismo mogli odoljeti održivom segmentu filma, odnosno "drugu stranu medalje" Lydie Tár koja je poprilično ekološki odgovorna.

Ovogodišnja dodjela Oscara donosi uzbudljiv popis filmova koji bi mogli postati najveća ostvarenja. Među njima je i “Tár” redatelja Todda Fielda s Cate Blanchett u glavnoj ulozi. Riječ je o psihološkoj drami koja prati život dirigentice Lydie Tár, koja je optužena za seksualno zlostavljanje referirajući se na “cancel kulturu”. Film je u godini dana skupio više od tridesetak nominacija za različite nagrade, a ona glavna u vidu Oscara za najbolju glavnu glumicu smiješi se i 53-godišnjoj glumici za koju kritičari tvrde da je ostvarila ulogu života.

Osim što kroz vrlo decentne i artističke kadrove otkrivamo mračnu stranu tražene dirigentice u Berlinu, ono što nam je još zapelo za oko je i održivi i ekološki odgovoran aspekt filma, a to se očitava u nekim pomalo sitnim, ali značajnim detaljima.

Custom made odijela

Već po prvoj sceni možemo naslutiti kako bi ovaj film mogao krenuti u održivom smjeru. Primjerice, nekoliko minuta kroz različite kadrove pratimo glavni lik kojem po mjeri šiju odijela i time se ne oslanjaju na popularne brendove ili pak brzu modu, već Lydia ima svoje krojače koji joj prema mjeri ručno izrađuju odjeću, najčešće odijela. Također, u filmu nećete vidjeti gomilanje odjeće, već je glavna protagonistica ljubiteljica minimalizma, jednostavnosti i prirodnih materijala.

Višekratne boce za vodu

Druga scena koja je minutažom jedna od dužih, svakako je i intervju, odnosno gostovanje dirigentice na panel raspravi. Iako na takvim događanjima na stolu najčešće stoje boce od plastične ambalaže, u ovoj sceni, kao i u svim drugima, koriste višekratne staklene boce.

Glavni lik je vegan

Lydia Tár je veganka, a da u filmu u svemu vlada minimalizam, svjedoči i scena ručka gdje njezina kolegica uživa u odresku, dok ona bira čistu salatu od svježih krastavaca.

oscar

Električni automobil

I to ne bilo kakav, riječ je o Porscheu Taycanu, kojeg je i naša redakcija prošlog ljeta imala prilike voziti. Više detalja o ovom vozilu možete pročitati ovdje.

Bijeli električni automobil pojavljuje se u nekoliko scena, a njime se dodatno dobiva dojam kako dirigentica brine o okolišu. Što joj dodatno daje kontrast na njezin mračni život i skandali koji ju kroz film kreću pratiti.

PHOTOS BY: Youtube screenshot, tarmovie.ca, Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.