330854583-530761405797841-7741556473656835333-n

Evo zašto je Berlinale jedan od najodrživijih filmskih festivala na svijetu

GREEN_300_listici_sredina

Sedma umjetnost i zeleno idu ruku pod ruku

Po 73. put filmska svjetska scena slila se u Berlin. Razlog? Održavanje berlinskog filmskog festivala koji će trajati sve do 26. veljače. Popularni Berlinale emitirat će više od 400 filmova među kojima su i oni ekološke tematike. No, što još ovaj Festival čini ekološkim? Doznajte u nastavku.

U glavnom gradu Njemačke, 16. veljače započeo je 73. berlinski filmski festival, poznatiji i kao Berlinale. Na svečanom i uvaženom filmskom festivalu do 26. veljače bit će prikazano više od 400 filmova različite tematike i žanra, a samo 18 filmova ima tu čast biti u utrci za Zlatnog i Srebrnog medvjeda.

Berlinale se u svijetu filmskih festivala već neko vrijeme ističe i kao događanje koje okuplja renomirane filmaše iz cijelog svijeta i koje osim ponude dobrih filmova jednako tako brine i o tome da kroz cijelo vrijeme trajanja u fokusu bude i ekologija i održivost.

Berlinale

Šest snažnih filmova koji su fokusirani na održivost i ekologiju

U kategoriji filmova koji se natječu za laskavog medvjeda našao se i film upravo ekološke tematike, “Disco Boy” redatelja Giacoma Abbruzzesea. Ova drama prati borbu lika protiv naftnih kompanija koje prijete njegovom selu i životima njegove obitelji u delti Nigera. Osim ovog filma, posjetitelji će moći pogledati i animirani film ” White Plastic Sky”, smješten u postapokaliptični svijet, prati putovanje para koji živi u novoj Budimpešti 2121. godine u kojoj nema životinjskog i biljnog svijeta.

“Disco Boy”

Svjetsku premijeru na Berlinaleu imat će i serija “The Swarm” Barbare Eder, Luke Watsona i Philippa Stölzla. Riječ je o seriji,  ekološkom trileru koja istražuje vezu između okoliša i čovječanstva. Kratki film “Terra Mater” Kantarama Gahigirija svojevrsni je apel svijetu da preuzme odgovornost za kapitalizam i kolonijalizam koji su prouzročili mnogo uništavanja okoliša u Africi.

“The Veiled City” još je jedan kratki film redateljice Natalie Cubides-Brady koji crpeći iz arhivskih snimaka smoga u Londonu 1952. godine, potiče publiku da razmotri smog u kontekstu trenutne klimatske krize. Film pripovijeda lik iz postapokaliptične budućnosti, spajajući elemente dokumentarca i znanstvene fantastike. Dokumentarac  “Notes from Ermocene” redateljice Viere Čákanyová pak istražuje budućnost koja još nije ovdje, gdje je tehnologija preuzela svijet. Film miješa fotografije i super 8 snimke naše sadašnjosti, prikazujući klimatske aktiviste, plaže i ljude koji nose maske u javnosti, s umjetno proizvedenom grafikom budućeg svijeta.

“The Veiled City”

Zelena infrastruktura festivala

Svake godine festival čini poboljšanja kako bi postao što održiviji i usklađeniji sa 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Uvedene su jednostavne, ali važne promjene, uključujući zabranu korištenja plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu, uvedena je upotreba proizvoda za čišćenje dvorana, sanitarija i svih punktova Festivala koji nisu štetni za okoliš.

Ove godine došlo je do suradnje između festivala i Deutsche Bahna koji će omogućiti održiva putovanja filmaša na električni pogon do i od festivala. Osim toga, već treću godinu Festival je promijenio i rasvjetu na crvenom tepihu. Naime, za sve reflektore upereni u zvijezde korištene su LED žarulje, a crveni tepih s pravom možemo reći da je zeleni jer je napravljen od starih odbačenih ribarskih mreža. Sve to i još mnogo više ovaj  Festival čini jednim od najodrživijih, a organizatori tvrde kako ovdje ne planiraju stati.

PHOTOS BY: Instagram, Imdb, Berlinale.com, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.