pexels-erik-mclean-4048092

Izdvojili smo neke od najboljih filmova koje ove godine morate pogledati

GREEN_300_listici_sredina

Govore o zaštiti okoliša, ekologiji i klimatskim promjenama

Ako tražite odlične dokumentarne i igrane filmove koji govore o zaštiti našeg planeta, izdvojili smo neke koje u ovoj godini morate pogledati. Ovo su neki od naših preporuka.

Brojne streaming platforme šire svoju ponudu dokumentarnih i igranih filmova na temu zaštite planeta Zemlje, klimatskih promjena i ekologije. Izdvojili smo nekoliko najboljih, koje voli i struka i publika. Kroz različite situacije, stvarne ili izmišljene, autori skreću pozornost na posljedice ljudskog ponašanja u nizu klimatskih katastrofa.

High Water – Netflix 

Temeljen na istinitim događajima, pod redateljskom palicom Jana Holoubeka i Bartłomieja Ignaciuka, High Water donosi priču o poljskom gradu pod vodom. U samo nekoliko dana, 1997. godine, ogromna je kiša poplavila 40 posto Wroclawa. Poplava je prvo počela u Češkoj i kasnije se proširila na Njemačku i Poljsku, a na kraju je odnijela 114 ljudskih života. High Water prati život izmišljenih likova u stvarnoj situaciji, koji predstavljaju znanstvenike i vladu prije, tijekom i nakon katastrofe.

Usred trenutne ekološke krize, High Water sada, 25 godina kasnije, jezivo podsjeća na nedavne poplave i druge prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama. Serija traži od publike da razmotre sve veću učestalost ovih katastrofa te kako reakcije ljudi u tim okolnostima zauvijek mijenjaju gradove i zajednice.

Our Great National Parks – Netflix 

Ovaj dokumentarac ima pet epizoda, a prikazuje deset zemalja na pet kontinenata i više od 4000 nacionalnih parkova diljem svijeta. Narator je bivši američki predsjednik Barack Obama, koji gledatelje vodi kroz krajolike Madagaskara, Japana, Kostarike, Australije, Gabona, Čilea, Kenije, Indonezije i Ruande. Kadrovi prikazuju neke od impresivnih biljnih i životinjskih vrsta, poput kožaste kornjače teške jednu tonu, 1000 godina starog japanskog cedra i slonove Super Tusker.

U SAD-u nas vode kroz prirodni rezervat Hanauma Bay na Havajima, u blizini mjesta gdje je Obama odrastao, Nacionalni morski rezervat Monterey Bay u Kaliforniji i Nacionalni park Yellowstone u Wyomingu. Obama kroz dokumentarac objašnjava kako zemlje pod državnom kontrolom mogu ostvariti bolji odnos s lokalnom zajednicom te kako zaštićenija priroda znači bolji život za sve nas. Dokumentarac zaključuje pozivom na akciju: “Glasajte kao da planet ovisi o tome.”

Polar Bear – Disney+ 

U režiji Alastaira Fothergilla i Jeffa Wilsona i uz pripovijedanje Catherine Keener, ovaj dokumentarni film prikazuje živote majke polarne medvjedice i njezina dva mladunca na Arktiku, snimajući ih kroz sva godišnja doba i izazove s kojima se suočavaju. Koristeći sjećanja na vlastito odrastanje, majka pokušava naučiti svoje mladunce kako preživjeti u surovom, promjenjivom okruženju.

Film naglašava kako su klimatske promjene utjecale na ovaj krajolik i ugrozile egzistenciju polarnih medvjeda dok se led ubrzano topi, a populacije tuljana sve je manje. “Arktik bi mogao biti bez leda do ljeta 2040. godine. Radnje koje danas poduzimamo mogu pozitivno promijeniti budućnost polarnih medvjeda”, podsjećaju gledatelje u filmu. Kritičari su izjavili da film slojevito prikazuje probleme klimatskih promjena, ima obrazovnu funkciju te nosi važnu poruku.

To The End – Amazon Video 

To The End u režiji Rachel Lears i produkciji Sabrine Schmidt Gordon, portretira život četiri moćnih žena koje su bile zagovornice Green New Deala: Alexandria Ocasio-Cortez, predstavnica Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, Varshini Prakash, suosnivač Sunrise Movementa, Alexandra Rojas, izvršna direktorica Justice Democratsa te Rhiana Gunn-Wright, direktorica klimatske politike Instituta Roosevelt.

Film je nastao u vrijeme najvećih klimatskih katastrofa, kada su požari harali Kalifornijom, a prosvjedi se odvijali na ulicama, sve do 2021. godine s Bidenovim Build Back Better Actom, koji je jedva prošao u Zastupničkom domu, da bi kasnije pao u Senatu. Film prenosi prepreke, kompromise i beznađe koje ove žene i druge pobornice klimatskih akcija često doživljavaju, ali i radost pobjede i promjene. Film premijerno dolazi na Amazaon Video 6. veljače.

Down to Earth with Zac Efron – Down Under Season 2 – Netflix 

Druga sezona popularne serije Down to Earth vodi nas u Australiji sa Zacom Efronom. Kako su se granice zbog pandemije u ožujku 2020. godine počele zatvarati, Efron se fokusirao na australski kontinent i napore za očuvanje okoliša koji se tamo ulažu.

Svaka epizoda ima drugačiji fokus, uključujući očuvanje staništa, otpad, Torresov tjesnac, šumski požar, glasove starosjedilaca i eko-inovacije. U osam epizoda pogledajte napore australskih organizacija koje spašavaju koale i druge divlje životinje od razornih šumskih požara koji su opustošili dijelove Australije 2020. godine. Zac Efron pokazat će gledateljima regenerativnu poljoprivredu, Veliki koraljni greben te aboridžinske zajednice koje štite zemlju.

U prvoj sezoni prikazani su Efron i suvoditelj, stručnjak za wellness Darin Olein, koji su putovali u različite zemlje kako bi naučili o zdravom i održivom životu i kako bi “pronašli neke nove perspektive za neke vrlo stare probleme”. Druga sezona vodi se istim načelom, ali u jednoj zemlji.

 

 

 

PHOTOS BY: Screenshot, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.