mozaik
mozaik

Zovu ga ‘kirurg pločnika’: Misteriozni umjetnik u Zagrebu postavio mozaike na uništene dijelove nogostupa

GREEN_300_listici_sredina

Na poznatoj lokaciji

'Ememem je svoj  smisao pronašao u zacjeljivanju rana urbanog tkiva.'

Dok je Zagreb još naveliko u obnovi od potresa, ulični umjetnik Ememem pokazao je kako se – uz dozu kreativnosti – i infrastrukturni nedostaci mogu pretvoriti u oku ugodan i zanimljiv prizor.

Ememem je u sklopu projekta Okolo napravio intervenciju u prolazu hotela Jägerhorn u sklopu koje je oštećene dijelove pločnika obložio šarenim mozaicima.

“Ememem je svoj  smisao pronašao u zacjeljivanju rana urbanog tkiva. Kao gost umjetničkih festivala ili samo pritajen u noćnim satima, ovaj zagonetni francuski umjetnik iz Lyona popravlja ulice i srca onih koji njima kroče. Njegovi su jedinstveni mozaici dio odvažne ulične umjetnosti, a podsjećaju na tradicionalni japanski stil kintsugi, umjetnost popravljanja nesavršenosti stvarajući mala umjetnička djela”, objašnjavaju iz projekta Okolo, koji je zaslužan za brojne intervencije koje ovih dana uljepšavaju centar Zagreba.

Inače, Ememem je zanimljiv po tome što je njegov identitet nepoznat, a, kako bi to tako i ostalo, svoje ulične intervencije postavlja noću. Njegovi se radovi mogu naći u brojnim europskim metropolama, a uređivao je i dio pariškog metroa. Ovog misterioznog umjetnika nazivaju i ‘kirurg pločnika’.

 

PHOTOS BY: Ernest Mazarekić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.