mini
mini

Viđate li minijaturne turiste po centru Zagreba? Saznali smo o čemu je riječ!

GREEN_300_listici_sredina

Na osam lokacija

Umjetnik Isaac Cordal je po gradu postavio niz minijatura koje promišljaju suvremenog čovjeka.

Moguće je da ćete u centru Zagreba ovih dana vidjeti nekolicinu ćelavih muškaraca srednjih godina. Neki od njih nose poslovna odijela, a drugi su pak u ležernijim izdanjima, u kratkim hlačama i ljetnim košuljama, s fotoaparatom oko vrata. Dok prvi izgledaju kao da idu s posla ili na posao, drugi djeluju kao turisti.

Pitate se po čemu su posebni ovi ljudi?

Po svojoj visini.

Radi se, naime, o minijaturama koje je umjetnik Isaac Cordal pod nazivnikom “Pomrčina cementa” postavio po Zagrebu u sklopu projekta Okolo, koji je u centar grada donio zanimljive umjetničke intervencije.

Kritika društva

“‘Pomrčina cementa’ je nomadski projekt, sastavljen od niza urbanih intervencija posvećenih malim figurativnim skulpturama koje promišljaju suvremeno društvo. Središnji lik je stereotipni sredovječni muškarac. Vodeću ulogu igra odabir lokacija koje postaju semantički prostori u kojima opažamo protok vremena, prolaznu dekadenciju te koji nam govore o vlastitoj nesavršenosti. Umjetnik koristi humor i ironiju na odmjeren, dvosmislen način, uvijek na granici drame, do trenutka kad ne znaš bi li se smijao ili plakao”, stoji u opisu ovih minijatura.

“Za ovaj sam projekt odabrao tog čovjeka pretvoriti u turista. Turisti su vrlo moćna vojska koja kolonizira mjesta i pridonosi mcdonalizaciji urbanog prostora, gubitku identiteta, gentrifikaciji, itd.”, rekao je umjetnik Cordal za Jutarnji list.

Njegovi se radovi mogu vidjeti na idućim adresama: Kaptol 4, Dolac 2, Tomićeve stube kod broja 9, Tomićeve stube kod prolaza, Ilica 12, Zakmardijeve stube, Krvavi most i Male stube.

Inače, u sklopu projekta okolo predstavljena je i zanimljiva instalacija “Točno u podne” autorice Ivane Mrčele, koja je posvećena letu zagrebačkih golubova kada Grički top označi da je podne.

PHOTOS BY: Okolo / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.