bree-anne-bH8Eh6yXNA8-unsplash

Znate li u kojim restoranima u Zagrebu u svojim posudama možete ponijeti hranu i piće doma?

GREEN_300_listici_sredina

Novi trend koji pozdravljamo

Kako bi potaknuli još više ugostitelja, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu (UNMK) poziva sve zainteresirane na radionicu "Ponesi svoje", koja će se održati 16. prosinca 2022. godine u 18 h u prostorijama Udruge Vestigium na adresi Rudeška 142 u Zagrebu.

Sve više ugostiteljskih objekata nudi opciju da gosti sami donesu svoje posuđe kako bi mogli ponijeti hranu koja im je ostala, a sve u cilju trajnog smanjenja jednokratnog plastičnog otpada.

Trenutačno malu zajednicu “eko ugostitelja” čine restorani i kafići u različitim dijelovima Zagreba, poput restorana Zrno bio bistro (Medulićeva 20), Shambala (Iločka 34, Trešnjevka), Soul food restoran (Amruševa 8/3), Punkt street food&drinks (Koranska ul. 1, blizina FER-a) i Fakat fino restoran.

Višekratne posude

Ovu opciju svojim gostima nude i sljedeći kafići: Caffe bar Pepino (Siječanjska 1, Vrbani), Caffe bar Mali grad (Preradovićeva 36), Caffe bar Lenba (Vlaška 95) i Caffe bar Pocket (Listopadska 13, Vrbani).

Nova radionica 

Kako bi potaknuli još više ugostitelja, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu (UNMK) poziva sve zainteresirane na radionicu “Ponesi svoje”, koja će se održati 16. prosinca 2022. godine u 18 h u prostorijama Udruge Vestigium na adresi Rudeška 142 u Zagrebu.

“Želja nam je potaknuti zainteresirane ugostitelje da u svoje poslovanje uključe praksu koje će doprinositi još većoj brizi za okoliš. Kroz radionicu „Ponesi svoje!“ ugostitelje će se osnažiti da prigrle praksu potrošača da donose vlastito višekratno posuđe te o samoj štetnosti plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu, kao i novim propisima na području suzbijanja štetnog utjecaja plastičnih proizvoda na okoliš”, napominju iz Udruge.

Restorani u Zagrebu

Sve više plastičnog otpada 

Ugostitelji će imati mogućnost uspostaviti sustav pružanja i primanja usluge posluživanja u višekratnim posudama kako bi izbacili plastične proizvode za jednokratnu uporabu. Dobit će kratke i lako razumljive upute za potrošače koje opisuju jednostavne postupke za održavanje posuđa čistim, neoštećenim te prikladnim za hranu ili piće “za ponijeti”, kao i proceduru pri dolasku u ugostiteljski objekt kada donose vlastitu posudu.

Podsjetimo, prema Strategiji upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem, plastika je postala značajni onečišćivač našeg okoliša pa tako oko 90 posto morskog otpada koji se nalazi na hrvatskim plažama čini upravo plastika.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.