omer-salom-BHfM4NDaz9U-unsplash

Jednokratna plastika službeno je zabranjena u nacionalnim parkovima u SAD-u

GREEN_300_listici_sredina

Nadamo se ovakvim zabranama i u našim parkovima

Ministarstvo unutarnjih poslova SAD-a donijelo je monumentalnu odluku za dobrobit planeta, uvodeći zabranu jednokratne plastike u nacionalne parkove diljem zemlje.

Plastika za jednokratnu upotrebu je jedan od većih neprijatelja okoliša, koja ne samo da stvara otpad po cijelom svijetu, već doprinosi i širenju mikroplastike, koja se nalazi posvuda od oceana do pustinja. Zbog toga su u SAD-u donijeli odluku da se plastika za jednokratnu upotrebu više neće držati niti prodavati na zemljištu nacionalnih parkova i objektima nacionalnih parkova, a plan je da se ovaj zakon implementira do 2032. godine. Ova je objava bila odgovor na izvršnu naredbu Joea Bidena u vezi sa smanjenjem otpada, među ostalim.

“Odjel unutarnjih poslova ima obvezu igrati vodeću ulogu u smanjenju utjecaja plastičnog otpada na naše ekosustave i našu klimu”, izjavila je tajnica unutarnjih poslova Deb Haaland. “Zagađenje plastikom ugrožava sigurnost i kvalitetu hrane, zdravlje ljudi, obalni turizam i doprinosi klimatskim promjenama”, također navodi Ministarstvo unutarnjih poslova SAD-a.

Ova odluka donesena početkom lipnja odnosi se na postupno ukidanje plastike za jednokratnu upotrebu, a to uključuje posude za hranu i piće, boce, slamke, šalice, pribor za jelo i plastične vrećice. Ministarstvo unutarnjih poslova SAD-a navodi kako samo recikliranje nažalost nije dovoljno za borbu protiv količine plastičnog otpada koji se dnevno proizvodi. Traže također da se doda više stanica za punjenje boca, postavljanje fontana i još mnogo toga.

Organizacija za očuvanje mora Oceana vjeruje da bi to moglo obuzdati “milijune kilograma nepotrebne jednokratne plastike u našim nacionalnim parkovima i drugim javnim zemljištima”. “Nacionalni parkovi su po definiciji zaštićena područja, no nažalost već predugo ih nismo štitili od plastike”, dodaje direktorica plastične kampanje Oceana, Christy Leavitt.

Iako su mnoge zabrane plastike u zadnje vrijeme često bile nedosljedne, čini se kao da je ova trajna. Vlasti su prije svega morali uvesti propise, izjavio je Piotr Barczak, službenik za politiku otpada u Europskom uredu za okoliš. “U zemljama u kojima više ne možete kupiti te artikle, da, naravno da ih mnogo manje vidite na plažama”, objasnio je. “Ne bih svalio odgovornost ili krivnju na ljude. Na vlastima je da reguliraju proizvođače i one koji ga stavljaju na tržište. Na tijelima za provedbu je da to kontroliraju.”

Najava dolazi nakon godina pritiska na Odjel unutarnjih poslova da se suzbije plastika za jednokratnu upotrebu u više od 400 nacionalnih parkova u zemlji, nakon što je prijedlog zakona bio predstavljen još prošlog listopada. Odjel unutarnjih poslova također je naredio osoblju da identificira alternative plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu, kao što su kompostabilni ili biorazgradivi materijali ili 100% reciklirani materijali.

Nadamo se da ćemo ovakve odluke vidjeti i u Hrvatskoj i to ne samo u nacionalnim parkovima već i šire.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.