alkoholni ocat klijanje naslovna

Znanost objašnjava: Zašto je alkoholni ocat odlična pomoć kod klijanja sjemenja?

GREEN_300_listici_sredina

Dobro je znati

Kao što svaki iskusni vrtlar dobro zna, bujnan i plodan vrt započinje onim najmanjim čudom - klijanjem sjemena. Ako niste znali, čudesni alkoholni ocat izvrsna je pomoć kod klijanja sjemena pa želite li biti "ziher" da će sjeme koje ste pustili da proklija biti uspješno u tome, pokušajte sa sljedećim trikom.

Da biste razumjeli ključnu ulogu alkoholnog octa u klijanju sjemena, prvo razjasnimo proces klijanja. Tijekom klijanja, sjeme, potaknuto pogodnim uvjetima okoline, budi se iz svog stanja mirovanja i počinje klijati. To označava početak života biljke, a zdravo klijanje temelj je za bujan i plodan vrt.

Tijekom faze klijanja biljka razvija svoj korijen i priprema se za putovanje prema sazrijevanju, kada će pustiti lišće, cvjetove i plodove.

Kako može pomoći ocat?

Zahvaljujući octenoj kiselini, alkoholni je ocat idealan pomagač. Dakle, koristite li ocat kao pripravak za klijanje sjemena, octena kiselina pomaže razgraditi tvrdu vanjsku ljusku sjemena, učinkovito prekidajući fazu mirovanja u kojoj je sjeme. Kada sjeme miruje, njegov vanjski sloj ponaša se kao zaštitna barijera koja sprečava vodu i kisik da dopru do embrija.

Namakanjem sjemena u otopini octa praktički pružate nježan kemijski piling vanjskoj opni sjemena, omogućivši time vlazi i kisiku da lakše prodru u sjeme i potaknu klijanje.

Kako pripremiti otopinu?

Da biste pripremili otopinu za klijanje sjemena, pomiješajte žličicu alkoholnog octa s jednom šalicom vode. Sjeme namočite u tu otopinu 6 do 12 sati. Pazite da ne prekoračite vremenski okvir jer produljeni kontakt s octom može oštetiti sjeme.

klijanje sjemena uz alkoholni ocat

Sjeme potom zasadite kao obično te mu osigurajte dovoljno vode, svjetlosti i hranjivih tvari za optimalno klijanje.

Iako ocat može biti revolucionaran u klijanju sjemena, budite oprezni. Ne reagiraju sva sjemena pozitivno na ocat, stoga istražite specifične vrste biljaka koje želite uzgajati. Također, izbjegavajte upotrebu octa s visokim koncentracijama acetične kiseline jer možete dobiti kontraučinak.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.