čista kupaonica
čista kupaonica

S alkoholnim octom od ogledala do odvoda: Umiješajte sami prirodna sredstva za temeljito čišćenje kupaonice

GREEN_300_listici_sredina

I kod čišćenja budite ekološki odgovorni

Za temeljito čišćenje kupaonice, ali i za svakodnevno održavanje možete koristiti prirodna sredstva. Alkoholni ocat otklanja naslage kamenca, a u nekim kombinacijama rješava i začepljene odvode.

Čista kupaonica je “must” kada govorimo o održavanju higijene doma. No, definitivno, najviše se toksičnih kemikalija u kućanstvu baš koristi za njezino čišćenje.

Zbog tvrdoće vode, svi vodimo bitku s kamencom, koji se na slavinama i pločicama stvara u rekordnim brzinama. Da ne govorimo o odvodima koji postaju neprohodni zbog raznih nečistoća, a time i leglo gljivica i bakterija.

Naš stari znanac alkoholni ocat, u kombinaciji s još nekim prirodnim sastojcima može nam biti velika pomoć u temeljitom čišćenju kupaonice. S njime možete umiješati univerzalno prirodno sredstvo za dnevno održavanje, ali i sredstva koja ćete primjenjivati u kriznim situacijama, od ogledala do odvoda.

Za tvrdokorne naslage kamenca

Kada se na podu kade ili tuš kabine stvore naslage kamenca, što se često zna dogoditi ako ne promijenite dotrajale gumice na slavinama pa vam voda kappa nekoliko dana, pomaže čisti prokuhani alkoholni ocat. Što su deblje naslage, potrebno je više alkoholnoga octa. Također, dobar je trik natopiti stare krpe alkoholnim octom i ostaviti ih na površini, dnu kade i slavinama, da stoji preko noći. Ujutro će se kamenac sam odvojiti.

čišćenje ogledala alkoholnim octom

Očistite stakla i ogledala

Ovaj recept je provjeren. U 4 šalice vode pomiješajte 3 žlice octa i dobit ćete blago sredstvo za čišćenje. Ako vam je potrebna jača otopina, omjer vode i octa neka bude 1:1. Nanesite otopinu na staklo ili ogledalo pa obrišite krpom od mikrovlakana, a zatim prebrišite suhom krpom da izbjegnete mrlje.

Za čišćenje kupaonske kade, umivaonika i pločica

Spužvu natopite alkoholnim octom i prvo prebrišite površinu kade, umivaonika i pločica. Dok su površine još vlažne od alkoholnog octa, pospite ih sodom bikarbonom i prema potrebi oribajte abrazivnim dijelom spužvice. Na kraju, dobro isperite vodom.

Kako očistiti WC školjku?

Alkoholni ocat je idealan i za čišćenje wc-školjke. Kako biste dobili savršeno sredstvo za čišćenje, pomiješajte 1/4 šalice sode bikarbone sa 1 šalicom octa i ulijte u WC školjku. Pustite da odstoji 3 do 30 minuta pa školjku očistite četkom za WC i isperite.

Teško prohodni odvodi

U odvodima se nakupljaju nečistoće, od dlake do mrtvih stanica kože, i ondje stvaraju naslage koje s vremenom vodi otežavaju prolaz. Kako biste odvode održali čistima, barem jednom tjedno ih očistite prirodnim sredstvima. Za ovo vam je potreban alkoholni ocat, soda bikarbona i vruća voda. U odvod prvo stavite 1/4 šalice sode bikarbone, a zatim ulijte 1/2 šalice octa. Pustite da odstoji 15-ak minuta, a potom u odvod ulijte litru kipuće vode. Ovu metodu jedino izbjegavajte neposredno nakon komercijalnih sredstava za čišćenje odvoda.

Svakodnevno održavanje

Uvijek je dobro pri ruci imati prirodno sredstvo za svakodnevnu upotrebu i njime možete čistiti sve površine osim kamenih.

Dakle, u bocu s raspršivačem ulijte 1/3 alkoholnog octa i dodajte 10 kapi eteričnog ulja čajevca, 10 kapi eteričnog ulja kadulje i 10 kapi eteričnog ulja lavande. Sva navedena ulja imaju antibakterijska, antivirusna i dezinfekcijska svojstva. Za kraj, dodajte otopljeni sapun i ostatak boce napunite vodom.

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.