kotlić_naslovna

Iz vodokotlića dolaze bakterije i gljivice: Dva načina kako u ovome slučaju primijeniti alkoholni ocat

GREEN_300_listici_sredina

Eko sredstva za čišćenje doma

Vodokotlić je idealno mjesto za skupljanje bakterija, gljivica, plijesni pa u konačnici i kamenca, a voda kojom ispirete zahod sve će ove nečistoće ponijeti sa sobom i preseliti na školjku ili wc-dasku. Kako prirodno riješiti problem?

Ako se pitate “zašto uopće čistiti vodokotlić”, tada zaboravljate da voda kojom ispirete zahod upravo dolazi s toga mjesta, i neko vrijeme ondje stoji. Kada je vodokotlić pun bakterija, a možda i gljivica i plijesni, nema šanse da vam zahod bude čist. S druge strane, naša je voda puna kamenca pa želite li da vaš vodokotlić bude što duže funkcionalan, također se treba pobrinuti da ne bude obložen kamencem.

čišćenje vodokotlića

Za čišćenje jednom tjedno

Kako biste vodokotlić održavali čistim, dovoljno je da jednom tjedno otvorite poklopac i vodi dodate 2 šalice od 2 dcl alkoholnog octa. Vodu iz kotlića nemojte puštati barem dva sata pa je ispustite. Zatvorite potom ventil, ponovo ispustite vodu, pa na spužvu stavite malo sode bikarbone i izribajte unutrašnjost kotlića. Otvorite ventil s vodom i isperite kotlić.

Za temeljito uklanjanje bakterija, plijesni i kamenca

U slučaju temeljitijeg čišćenja, trebat će vam ipak veća količina alkoholnoga octa i malo više vremena. Dakle, prvo trebate zatvoriti vodu i potpuno isprazniti vodokotlić. Potom u njega nalijte 5 – 6 litara octa (Ako vam to zvuči puno, prisjetite se da ovakvo čišćenje ne morate raditi često, i u prodaji postoje veća pakiranja, koja su jeftinija) i ostavite da djeluje preko noći.

Ujutro ispustite alkoholni ocat iz kotlića pa unutrašnjost izribajte spužvicom na koju ste stavili sode bikarbone. Otvorite vodu, napunite kotlić i isperite.

PHOTOS BY: Unsplash/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.