odvod naslovna

Kako na prirodan način odčepiti odvod? Samo u tri koraka, s malo alkoholnog octa i sode bikarbone

GREEN_300_listici_sredina

Prirodna sredstva za čišćenje

Da biste odčepili odvode u svome domu, ili im poboljšali protočnost, nisu vam potrebna toksična kemijska sredstva. Dovoljna su vam tri sastojka: alkoholni ocat, soda bikarbona i vruća voda.

Odvode kuhinjskog sudopera, kade i umivaonika potrebno je svakodnevno održavati čistima. Često dolazi do blažih začepljenja ovih sanitarija jer se talože masnoće, hrana ili, u kupaonskim odvodima, kosa i dlake. Kako ne biste došli u stanje totalnog kolapsa odvodnih sustava i intervencije vodoinstalatera, što znamo da nije nimalo jeftino, dobro je rješavati začepljenja čim se pojave. Odnosno, trebalo bi reagirati onoga trenutka kada primijetite da odvod nije lako protočan.

Police u trgovinama prepune su različitih brzih rješenja na čijim su pakiranjima nacrtane mrtvačke glave, i čiji sadržaj ne smijete dodirnuti rukama, a ne daj bože da vam dotaknu sluznicu. Dakle, u razini su visokotoksičnih pripravaka, koji pri reakciji s vodom i kisikom stvaraju i brojna štetna isparavanja.

Zašto ne biste onda pribjegli prirodnim sredstvima koja su dobro provjerena, jeftina i sigurno ih već imate u svome domu. Odvode u kuhinji i kupaonici možete odčepiti samo alkoholnim octom, sodom bikarbonom i vrućom vodom, a evo i kako.

Potrebno vam je:
  • 1 šalica bijelog octa (2 dcl)
  • 1 šalica sode bikarbone (2 dcl)
  • čep za sudoper, kadu ili umivaonik
  • vruća voda
1. korak: Ulijte ocat i dodajte sodu bikarbonu

U odvod prvo ubacite sodu bikarbonu, a zatim ulijte alkoholni ocat i brzo ga zatvorite čepom za odvod. Reakcija s mjehurićima krenut će čim utočite ocat, važno je da budete brzi i začepite odvod čim završite s ulijevanjem octa.

kako odčepiti odvod alkoholnim octom i sodom bikarbonom

2. korak: Pustite da odstoji

Nakon što prestane reakcija s mjehurićima, ostavite da ova kombinacija odstoji u odvodu još 30-ak minuta.

3. korak: Isperite vrućom vodom

Nakon pola sata, u loncu ili kuhalu zagrijte vodu do ključanja. Maknite čep s odvoda i ulijte kipuću vodu u odvod. Vruća voda isprat će zaostalu nečistoću, kao sodu bikarbonu i alkoholni ocat.

 

PHOTOS BY: Pexels/Youtube screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.