pećnica naslovna (1)

Ne trebaju vam trikovi za čišćenje pećnice: Alkoholni ocat to obavi preko noći

GREEN_300_listici_sredina

Ekološka sredstva za održavanje doma

Ako stalno odgađate čišćenje svoje pećnice jer mislite da je to neka velika muka, pokušajte to prepustiti nekome drugome - neka preko noći sve masne naslage otopi alkoholni ocat. A evo i kako.

Čišćenje prljave pećnice je toliko dosadno i frustrirajuće da ovaj kućanski posao želite odgoditi što je duže moguće. Ostaci masnoće i zagorjele hrane često zahtijevaju više od jednostavnog brisanja kako bi pećnica opet bila čista. I svako odgađanje, samo pogoršava situaciju. No što kažete na čišćenje kada vi mirno spavate, a alkoholni ocat napravi sve umjesto vas. Vjerujte, i ovaj je scenarij moguć!

Da biste na ovaj način očistili pećnicu, potrebna vam je samo vatrostalna posuda, alkoholni ocat, voda, lonac i malo najobičnijeg deterdženta za posuđe. A ujutro, kada se probudite, dovoljno je da samo prebrišete pećnicu.

čišćenje pećnice alkoholnim octom

Prvo, zagrijte pećnicu na 80°C, dok se ona zagrijava, prokuhajte 2 litre vode u loncu. Kad je pećnica došla na traženu temperaturu, isključite je. U pećnicu, na gornju rešetku, stavite vatrostalnu posudu s pola litre alkoholnog octa. Zatim dodajte lonac s vrućom vodom na dno pećnice i zatvorite je do ujutro. Možete i prokuhati alkoholni ocat zajedno s vodom i staviti ih u pećnicu.

Sljedećeg dana otvorite vrata pećnice kako biste pustili da se ispari miris octa. Dodajte malo deterdženta za posuđe u ocat i koristite tu otopinu za čišćenje različitih dijelova pećnice. Zatim isperite i obrišite.

Alkoholni ocat nemojte miješati sa sodom bikarbonom jer poništavaju međusobno djelovanje.

Ako se pitate zašto je ova metoda učinkovita, evo odgovora: ocat je već ionako vrlo učinkovit u odmašćivanju i uklanjanju mrlja iz pećnice, pogotovo kada se prethodno zagrije. Prokuhavanje vode i zagrijana pećnica pomažu njegovim parama da otapa tvrdokorne masnoće i prljavštinu.

PHOTOS BY: Unsplash/Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.