životinje u vrtu naslovna

Nisu pripitomljene, ali vam pomažu u vrtu: Životinje koje bolje štite od štetočina nego pesticidi

GREEN_300_listici_sredina

Uzgoj povrća

Jeste li svjesni da kada uzgajate povrće, sudjelujete u kulturnoj tradiciji koja na Zemlji postoji više od 10.000 godina. Možda to danas ne izgleda nešto posebno, ali poljoprivreda je pomogla našim predcima, lovcima i sakupljačima da posiju sjeme civilizacije i maknu se iz divljine.

Još uvijek smo povezani s prirodom, koja nam daje hranu, resurse i druge usluge iz ekosustava. Također, u prirodi postoje i štetočine, koji uništavaju nasade pa je važno dobro poznavati Majku Prirodu jer jedino tako je možemo zamoliti da nam pomogne.

U vrtlarstvu, svatko tko želi uživati u zdravim plodovima, prije svega će izbjegavati pesticide širokog spektra jer oni često ubijaju više od samih štetočina. No to ne znači nužno da trebamo ostaviti svoje vrtove nezaštićene. Osim obrambenih mjera poput ograda, zamki ili sredstava za odbijanje, mudri vrtlari uzgajaju ne samo usjeve već i stanište za divlje životinje koje prirodno drže štetočine pod kontrolom.

Stoga, evo nekih životinja koje pripadaju divljini, a koje vam mogu pomoći u zaštiti vrta.

Mravi

Mravi ne nude samo neizravnu korist za biljke u vrtu, kao što je rahlenje tla, oni odbijaju mnoge kukce koji nanose štetu biljkama. Istraživanja su pokazala da određena vrsta mrava kontrolira štetočine usjeva barem jednako učinkovito kao pesticide.

šišmiš

Šišmiši

Samo jedan mali, smeđi šišmiš, na primjer, može pojesti stotine insekata u jednoj noći. Šišmiši koji jedu insekte možda nisu čarobno rješenje – još uvijek nije jasno koliko mogu suzbiti populaciju komaraca sami po sebi – ali kako je 2018. godine pokazalo istraživanje, određene vrste (posebno smeđi šišmiš) zaista su produktivni lovci komaraca. Osim komaraca, šišmiši jedu i insekte čije gusjenice izravno prijete usjevima.

Ptice pjevice

Iako mnoge vrtove krase strašila, koja će potjerati ptice, neke su vrste ptica iznimno korisne u vrtu.   Mnoge ptice pjevice hrane se štetočinama poput gusjenica, kukaca  i puževa, pogotovo kad imaju mladunčad u svojim gnijezdima. Mnoge doista koriste ljudima, primjerice, mogu u vinogradima smanjiti broj skakavaca i do 50%, umanjiti štetu nastalu od gusjenica u voćnjacima jabuka.

ptice pjevice

Uzgajanje autohtonih drveća i grmlja može privući mnogo ptica i potencijalno utrostručiti raznolikost ptica na poljoprivrednim područjima.

Zmije, gušteri i kornjače

Zmije, gušteri i kornjače poznati sup o tome što se hrane štetočinama kao što su puževi, gusjenice i skakavci. Jedan gušter ili kornjača mogu pojesti do 100 insekata ili puževa tijekom jedne noći, ali važni su u održavanju ravnoteže u ekosustavu. Možete razmisliti o uređenju manjeg ribnjaka kako biste privukli različite vrste žaba, guštera ili kornjača.

Bubamare

One su omiljene ne samo zbog svog ikoničnog izgleda, već i zbog toga što napadaju lisne uši, ljuskare, skakavce, grinje i druge štetnike usjeva. Neke bubamare se i same mogu ponašati kao štetočine, bilo tako što oštećuju usjeve ili nadmašuju domaće vrste, ali općenito su vrijedni saveznici. Samo jedna bubamara tijekom svog života može pojesti čak 5000 lisnih uši.

buba mara

Paukovi

Kao šišmiši i zmije, i paukovi su nepravedno stigmatizirani kao zastrašujući. Rijetko grizu ljude, a čak i kada to učine, većina ugriza nije opasna. Domaći paukovi patroliraju našim domovima u potrazi za štetnicima poput muha, komaraca i buha i štakora, a na vrtovima njihova je uloga puno važnija jer u njihove mreže ulaze muhe, komarci i moljci.

PHOTOS BY: Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.