C80P8G A farmer spraying his cabbages with Pesticide, Banks, Southport, UK.

Pesticidi ozbiljno štete ljudima, a posebno djeci. Evo koliko su zaista opasni

GREEN_300_listici_sredina

Uzrokuju niz zdravstvenih problema

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Environmental Toxicology, djeca riskiraju apsorpciju većih doza pesticida zbog većeg unosa hrane ili tekućine po kilogramu tjelesne težine.

Umjesto da koristi sintetičke pesticide i gnojiva, britanski poljoprivrednik Tim Parton prije 15 je godina počeo eksperimentirati s biološkim uzgojem. Odlučio se na taj korak jer je nakon uporabe pesticida imao glavobolje i dobivao osip po tijelu. Otkako je prihvatio biološku metodu uzgoja, Parton nije imao sličnih problema sa zdravljem.

Pesticidi su se počeli koristiti tridesetih godina prošloga stoljeća, a ubrzo su brojni poljoprivrednici postali ovisni o njima zbog porasta prinosa. Danas oko jedne trećine poljoprivrednih proizvoda u svijetu dolazi na tržište uz pomoć pesticida. Parton je sve svoje usjeve posipao prirodnim smjesama koje je sam napravio, piše BBC.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, potreba za pesticidima će samo rasti. Budući da bi do 2050. na svijetu mogle biti 9.3 milijarde ljudi, bit će potrebno povećati stopu proizvodnje hrane za 60 posto, što znači da će porasti i uporaba pesticida.

Trovanje pesticidima

Ako bismo ih sada prestali koristiti, suočili bismo se sa 78 posto manje voća, 54 posto manje povrća i 32 posto manje žitarica. No, korištenje pesticida uvelike utječe na zdravlje ljudi, ali i prirode. Istraživanja su pokazala da te kemikalije mogu uzrokovati gubitak mirisa kod medonosnih pčela i lososa te zagaditi područja s vodom.

Pesticidi također mogu ući u prehrambeni lanac, kroz proces poznat kao bioakumulacija. Riječ je o procesu koji se događa kada se neka tvar nakuplja u tijelu zbog nemogućnosti razgradnje. Budući da mnoge sintetičke pesticide ne mogu razgraditi ni životinje ni ljudi, oni se mogu bioakumulirati u tjelesnoj masnoći.

To pak može imati štetan utjecaj na ljudsko zdravlje. Unatoč globalnim propisima o pravilnom korištenju pesticida, jedna studija procjenjuje da svake godine među poljoprivrednicima ima oko 385 milijuna slučajeva nenamjernog, akutnog trovanja pesticidima.

Niz različitih simptoma

Simptomi izloženosti pesticidima mogu uključivati mučninu, glavobolje, vrtoglavicu, ali i niz različitih napadaja te poremećaje disanja. Osim toga, izloženost pesticidima je također povezana s oštećenjem osjetila.

Jedan od prvih takvih incidenata zabilježen je 1960-ih u japanskoj poljoprivrednoj regiji Saku. Utvrđeno je da su stanovnici nakon izlaganja organofosfatima imali visoku učestalost oštećenja vida. Mnoga istraživanja su također ukazala na vezu između uporabe pesticida i pojave neurodegenerativnih bolesti.

Izloženost pesticidima povezana je sa stanjima kao što su poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) i Parkinsonova bolest. Istraživanje Sveučilišta Guelph u Kanadi pokazalo je da je moguće da pesticidi uzrokuju mutaciju životinjskih stanica koja nalikuje onima što uzrokuju Parkinsonovu bolest.

U drugoj studiji je otkriveno da piretroidni pesticidi uzrokuju povećani DAT (ekspresija transportera dopamina) kod miševa. Riječ je o vrsti ekspresije gena koja se također opaža kod osoba s ADHD-om. Izloženost pesticidima tijekom trudnoće ili ranog života također je povezana s razvojem autizma kod djece.

U posebnoj opasnosti od pesticida su djeca

“Djeca su često bliže tlu zbog svoje visine, također često dodiruju usta te se stoga mogu lakše kontaminirati pesticidima nego odrasli”, rekla je Michelle Perro, bivša pedijatrica, suosnivačica neprofitne platforme GMO Science.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Environmental Toxicology, djeca riskiraju apsorpciju većih doza pesticida zbog većeg unosa hrane ili tekućine po kilogramu tjelesne težine.

Pesticidi su opasni po zdravlje

Primjerice, školarci iz Francuske  2014. godine otrovali su se pesticidima.  Učenici osnovne škole koja se nalazi u blizini vinograda, njih 23, osjetilo je, nakon što su vlasnici koristili pesticide, mučninu, glavobolju i iritaciju kože.

U Indiji je trovanje djece pesticidima već desetljećima javnozdravstveni problem, s time da neka od njih nisu preživjela trovanje, navodi BBC.

Problem za sve nas 

Iako je trovanje pesticidima vjerojatnije tijekom akutne ili kronične izloženosti, u riziku su i potrošači.

Naime, nije neuobičajeno da se na svježim proizvodima nađu ostaci pesticida. 2022. je Radna skupina za okoliš SAD-a (EWG) otkrila kako više od 70% neorganskih svježih proizvoda sadrži ostatke potencijalno štetnih pesticida.

Pesticidi uzrokuju brojne probleme

U izvješću Europske agencije za sigurnost hrane za 2020. stoji kako 29.7% proizvoda sadrži jedan ili više ostataka koji su jednaki ili ispod dopuštenih granica, dok je 1.7% premašilo zakonsku granicu tragova pesticida. U sklopu strategije EU za prelazak na održiviji prehrambeni sustav, Europska komisija obvezala se do 2030. prepoloviti i upotrebu i rizik od pesticida.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.