markus-spiske-B8z6hl9VdcE-unsplash

Samo 9,1 posto poljoprivrednih zemljišta u EU je ekološko: Pogledajte kako stoji Hrvatska

GREEN_300_listici_sredina

Pokazuju podatci

U Hrvatskoj je, prema podatcima Eurostata, 7,21 posto poljoprivrednih površina za eko uzgoj, a najviše ih je u Austriji i Estoniji.

Na području cijele Europske unije u Austriji je najviše poljoprivrednih površina koje se koriste za ekološki uzgoj. Od ukupne korištene poljoprivredne površine u toj je zemlji čak 25,7 posto ekoloških, a slijedi Estonija s 22,4 posto te Švedska s 20,3 posto.

S druge pak strane, takvih je površina najmanje u Irskoj (1,7 %) te Malti (0,6 %). U Hrvatskoj je, prema podatcima Eurostata, 7,21 posto poljoprivrednih površina za eko uzgoj. To isključuje vrtove uz obiteljske kuće, kao i zemljišta koja su u fazi pretvorbe u ekološki uzgoj. Zabilježen je blagi rast u odnosu na 2019. godinu, kada je taj broj iznosio 7,19 posto.

Ekološki uzgoj podrazumijeva poštivanje zakona koji vladaju u prirodi. Ne koriste se, dakle, štetni pesticidi, kemijski preparati, mineralna gnojiva ili genetski modificirani organizmi, a cijeli bi proces treba biti što održiviji.

Takvih bi površina, prema Strategiji EU “Od polja do stola” trebalo biti najmanje 25 posto do 2030. godine. Prema posljednjim podatcima koje je objavio Eurostat, u 2020. godini ovakav je način proizvodnje bilo na samo 14,7 milijuna hektara poljoprivrednih zemljišta.

Drugim riječima, tek 9,1 posto ukupnih poljoprivrednih površina u EU, na kojima su se najviše uzgajale žitarice i svježe povrće. Švedska je imala najveći udio organskih žitarica (7,1 %) i svježeg povrća (17,8 posto) u ukupnoj proizvodnji, pokazuju podatci.

Brojke variraju

Od 14,7 milijuna hektara na kojima su poljoprivredne površine za ekološki uzgoj, gotovo tri petine je u Francuskoj (17,1 %), Španjolskoj (16,6 %), Italiji (14,2 %) te Njemačkoj (10,8 %).

Površina koja se u Europskoj uniji koristi za eko uzgoj povrća iznosila je tek 0,1 posto cjelokupnog zemljišta koje se koristi za poljoprivrednu proizvodnju, odnosno samo 219 tisuća hektara.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.