Dublin

Zelena inicijativa Dublina: Ograničava se promet osobnih automobila u središtu grada

GREEN_300_listici_sredina

Transformacija centra grada

Ovaj pristup već je primijenjen u gradovima poput Pariza, Amsterdama i Lisabona.

Najveći i glavni grad Irske ove godine kreće u transformaciju svojih središnjih ulica s ciljem smanjenja automobilskog prometa i podizanja kvalitete zraka. Plan je da pristup središtu grada bude dopušten isključivo vozačima osobnih i komercijalnih vozila.

Dublin namjerava uvesti zabranu prometa kroz svoj centar, sljedeći primjere drugih europskih gradova. Glavni cilj je postići smanjenje prometa od 60%, s fokusom na unaprjeđenje kvalitete zraka i stvaranje novih pješačkih zona. Ključni dijelovi plana uključuju postavljanje “bus vrata” koja će spriječiti privatna vozila da prelaze rijeku Liffey, te preusmjeravanje prometa na obilaznice.

S obzirom na to da dvije trećine automobila središtem grada prolaze bez zaustavljanja, pristup im se planira zapriječiti na objema obalama rijeke Liffey, a u nekoliko ulica uvest će se nova prometna regulacija kojom će se usmjeravati prema drugim dijelovima grada.

Ovaj pristup već je primijenjen u gradovima poput Pariza, Amsterdama i Lisabona. Unatoč prigovorima tvrtke Diageo, većinska javnost u Dublinu podržava plan, s više od 80% sudionika u javnom savjetovanju koji su podržali novu zonu.

Ova inicijativa dolazi u kontekstu oporavka od pandemije te nastojanja poboljšanja privlačnosti grada. Zabrana prometa samo je jedan element šireg urbanog preoblikovanja, uključujući plan za prvu liniju metroa. Očekuje se da će ove mjere imati pozitivan utjecaj na emisije i kvalitetu zraka, istovremeno potičući pješačenje i vožnju biciklom. Iako se predviđa da će 42% ukupnog prijevoza u Dublinu biti automobilima do 2042., plan se smatra korakom prema čišćem, zelenijem i privlačnijem središtu grada.

PHOTOS BY: Pexels.com, Unsplash.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.