241853820_699929568070082_5940136394926137319_n

Irski barun svoje višestoljetno imanje odlučio prenamijeniti u rezervat za divlje životinje

GREEN_300_listici_sredina

Barun širokih ruku i odgovornih namjera

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
I dok mnogi plemići svoja imanja stroge drže za svoj život, irski barun Randal Plunkett svoj je dvorac i posjed oko njega prenamijenio za dom divlje flore i faune.

Randal Plunkett, filmski redatelj, producent, zemljoposjednik, aktivist za životinjska prava koji ujedno nosi i titulu baruna od Dunsanyja koji posjeduje najstarije naseljeno imanje odlučio se za jedan po mnogima, sasvim neobičan potez, a to je da upravo svoje imanje u Irskoj koje iza sebe ima dugu povijest pretvori u dom za divlje životinje nazvan Dunsany Nature Reserve. Plunkett, inače ljubitelj death metala koji u svojoj garderobi preferira odjevne komade od veganske kože, svoje imanje na kojemu se nalazi stoljetni dvorac još je prije osam godina započeo mijenjati u rezervat za divlje životinje, no dugo nije želio da to itko zna. “Kad sam to započeo, to je bila tajna. Prvih pet godina nitko nije znao što radim. Zapravo, mještani su mislili da sam debil, dekadentna budala koja uništava zemlju bez razloga”, izjavio je 38-godišnji irski barun.

Plunkett je tako s imanja iselio stoku i otkazao košnju i brigu oko travnjaka kako bi svojih 750 hektara zemlje pretvorio u oazu divlje flore i faune. S vremenom, na svoje je imanje uspio privući životinje koje su u Irskoj već neko vrijeme rijetka vrsta poput vidra, srna i vrlo rijetke vrste srodne lasici. No to nisu jedine životinje kojima je sada dom ovaj zeleni posjed izvan Dublina jer u nekoliko godina na prostoru obitavaju i jastrebovi, šljuke, sokolovi i razni lešinari, a jednako je tako i s biljnim svijetom koji se zahvaljujući ovom svesrdnom barunu vratilo na posjed. “Svake godine u divljinu vraćamo barem po jednu životinju, ovdje na imanje. I to je divno jer time divljinu vraćamo u Irsku, mjesto koje se nekad pamtilo po zelenim površinama, a mi ovime vraćamo ono malo zelenila što je još preostalo”, zaključio je Plunkett.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Zemlje članice Europske unije premašile cilj korištenja obnovljive energije za 2020.

Hrvatska pri vrhu

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.