yiwen-42Z4wvISyKY-unsplash

Vlasti u Dublinu pretvaraju kanale u biciklističke staze: “Želimo da su stanovnici što aktivniji”

GREEN_300_listici_sredina

Usmjereni na lokalno stanovništvo, ne na turiste

Kako bi lokalno stanovništvo potakli na aktivnije kretanje gradom i to bez automobila, vlasti u Dublinu kreću u izgradnju novih biciklističkih staza koje će u jednom trenutku biti umrežene kroz cijeli grad i okolicu, a za to će iskoristiti i neke od brojnih kanala.

Dublinski kanali poslužit će lokalnim vlastima da od njih i oko njih naprave novu biciklističku infrastrukturu koja bi u glavni grad Irske trebala donijeti veću količinu prostora za održivi, ugljično neutralni prijevoz. Projekt će uključivati ​​pristupne rampe, pješačku stazu, više pješačkih i biciklističkih mostova preko kanala i novi javni trg. Područje će također biti revitalizirano s više zelenila i krajobraznih formacija.

Ministar prometa Eamon Ryan za strane medije objasnio je da je projekt Irish Greenways usmjeren na lokalno stanovništvo mnogo više nego na turiste. Sjeverna strana Dublina, posebno oko Phibsborougha, vrlo je gusto naseljena stambenim četvrtima. Otvaranje ovog novog prostora dalo bi mještanima mjesto za rekreaciju na otvorenom i brz i siguran način za kretanje gradom.

Štoviše, razvoj će postati dio Dublinskog Active Travel Networka, odnosno međusobno povezanog sustava putovanja koji promiče aktivna putovanja. Trenutačno je mreža duga samo 10 kilometara, no planovi predviđaju izgradnju dodatnih 310 kilometara u sljedećih 8 godina. Gradonačelnica Dublina o kojoj smo nedavno napisali kako je ispred poglavarstva zasadila vrt Caroline Conroy rekla je medijima da će projekt također igrati važnu ulogu u zajedničkom cilju lokalnih vlasti o smanjenju emisija ugljika.

PHOTOS BY: Unsplash, ocsc.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.