johnstons-of-elgin-zpd0VUq2U9k-unsplash-scaled

Zbog luksuznog kašmira stradavaju životinje: Ovo su održive alternative

GREEN_300_listici_sredina

Održiva moda

S vremenom je vjerojatno da će veći broj potrošača postati svjestan jedinstvenih prednosti i svojstava tkanine od soje, što će povećati popularnost ovog tekstila.

Sve više tvrtki diljem svijeta odriče se tradicionalnog kašmira i okreće se veganskim alternativama. To bi, sudeći po broju velikih brendova koji su to učinili, moglo dovesti do toga da će iskorištavanje životinja zbog kašmira otići u prošlost.

Ovaj raskošni materijal izrazito je popularan u proizvodnji šalova, džempera, pokrivača i šešira, ali iza njega stoji poprilično ružna priča. Naime, kašmir se tradicionalno izrađuje od kozje vune, što znači da njegova proizvodnja često uključuje iskorištavanje životinja, krčenje zemljišta, kao i rasipanje vode.

Nakon što im se odsiječe vuna, koze u takvim pogonima često umiru od hladnoće. Osim toga, travnjaci na kojima pasu iscrpljuju se brže nego što se mogu obnoviti, velikim dijelom zbog globalne prodaje kašmira. Ako koze ne uginu od izloženosti tijekom nekoliko mučnih godina kada proizvode najviše vune, bivaju ubijene. Kako tvrdi PETA, radnici udaraju koze čekićima po glavi i režu im grkljane.

Zbog toga je nužno okrenuti se veganskim alternativama.

Održivi materijali

Tkanina od soje, također poznata kao “biljni kašmir”, nova je ekološka tkanina izrađena od nusproizvoda prerade soje. Ima mekoću i sjaj svile, draperiju i izdržljivost pamuka te toplinu i udobnost kašmira. Riječ je o materijalu koji je dobiven od ljuske soje. Drugim riječima, otpad koji bi se inače bacio, završava kao kvalitetan upotrebljiv tekstil i to uz minimalnu upotrebu otrovnih kemikalija.

Do danas je tkanina od soje ostala jedini tekstil sastavljen od čistih biljnih proteina, a također je i jedini tekstil proizveden korištenjem nusproizvoda prehrambene industrije. S vremenom je vjerojatno da će veći broj potrošača postati svjestan jedinstvenih prednosti i svojstava tkanine od soje, što će povećati popularnost ovog tekstila.

Još jedna alternativa kašmiru je pamuk. Osim što ne sadrži okrutnosti, puno se lakše brinuti za ovu biljku koja zahtjeva puno manje resursa.

H&M, Victoria’s Secret, Stella McCartney…

Neki brendovi koriste mješavinu biljnih materijala kako bi postigli osjećaj kašmira. Viskoza, poliester i poliamid popularna su kombinacija koja u konačnici čini mekani tekstil poput kašmira. Iako se dlaka koze može jednostavno počešljati, postoje poznati okrutni načini vađenja dlake, zbog čega su brojni brendovi poput H&M-a i Victoria’s Secreta zabranili kašmir u svojim linijama odjeće.

Druge tvrtke poput Stelle McCartney počele su koristiti otpad od kašmira. Prenamjenjuju ga za izradu materijala nalik kašmiru te ga koriste u džemperima, haljinama i još mnogo toga, što pritom ne uključuje štetu koja dolazi s proizvodnjom kašmira.

S druge pak strane, etička robna marka kućnih potrepština, Etitude, koristi bambusova vlakna za stvaranje jednako mekanog, prozračnog proizvoda koji upija vlagu. Za posteljinu i nadolazeću vegansku deku od kašmira, to je odlična alternativa.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.