clay-banks-T2KOfVwW3g0-unsplash

Moda koja pomiče granice: Upoznajte brend koji koristi genetski modificirane mikroorganizame i DNK

GREEN_300_listici_sredina

Održiva proizvodnja tekstilne boje

Tehnologija je danas toliko uznapredovala da se sve više koristi i u modnoj industriji. No, ova je tvrtka odlučila pomaknuti granice. Naime, tvrtka Vollebak boju za tkaninu dobiva uz pomoć mikroorganizama i DNK.

Boje, odnosno pigmenti, zapravo su molekule koje apsorbiraju i reflektiraju određene valne duljine svjetlosti, stvarajući tako boju koja se nalazi posvuda u prirodi. Primjerice, Asteci su crvenu dobivali od insekata košenila, stari Egipćani žutu su boju dobivali od latica šafranike, a Rimljani ljubičastu od morskih puževa.

Kako bi kopirali sličan princip, Vollebak je surađivao s biotehnološkim start-upom Colorifix na usavršavanju ove metode posljednje tri godine.

Sada, pak, zajedno lansiraju svoju “DNK ponudu boja“ pet odjevnih predmeta obojenih uz pomoć genetskog inženjeringa.

Bratski posao 

Iza branda Vollebak stoje dizajneri i blizanci Nick i Steve Tidball, a tvrtka je poznata po korištenju naprednih i neobičnih materijala u svojoj odjeći, od bakra do karbonskih vlakana, 3D tiskanih kompozita do morske alge, vulkanskog tla pa sve stakla.

Ali koja je svrha? Ne radi se samo o pomicanju granica: braća Tidball žele se uhvatiti u koštac s temeljnim izazovima s kojima se suočavamo, od zdravlja do klimatskih promjena.

Korištenje ovog postupka bojanja smanjuje potrošnju vode za 49 posto, potrošnju električne energije za 35 posto i emisiju CO2 za 31 posto u usporedbi s konvencionalnim bojanjem. Nadalje, pedeset posto asortimana izrađeno je od poliestera, koji se sav u potpunosti reciklira. U međuvremenu, štetan utjecaj sintetičkog bojenja na okoliš potpuno je uklonjen.

PHOTOS BY: Vollebak, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.