Eston Teco, urbani slow fashion brend koji dolazi iz Rijeke: Moda za one koji vole ‘pomaknuto’ i ‘čudno’

GREEN_300_listici_sredina

Održiva urbana moda

Modni brend Eston Teco, iza kojega stoji riječka umjetnica Tanja Blašković, već dvije godine predstavlja spoj urbanog stila i note otkačenosti, a svoje odjevne kreacije izrađuje od second hand i recikliranih materijala.

U svijetu mode sve više se naglasak stavlja na održivosti, a brendovi koji u svoj imidž ugrađuju inovativnost, kreativnost, društveno progresivne ideje i pritom se trude što više brinuti o okolišu tijekom proizvodnoga procesa, ulaze u krug onih modnih imena kojima klijenti daju “palac gore”.

Kretanje u smjeru slow fashiona sve je više na cijeni, a na naše tržište mode dolaze imena čiji su autori  prepoznatiljivi po svojoj autentičnosti.

Eston Teco

Modni brend Eston Teco, iza kojega stoji riječka umjetnica Tanja Blašković, već dvije godine predstavlja spoj urbanog stila i pomalo buntovničkog stava prema svemu dosad predstavljenom u mainstream modnim krugovima.

No nije ni čudno, jer autorica ovoga brenda može se pohvaliti bogatim umjetničkim stvaralaštvom iz kojeg prije svega kao da “vrište” poruke kojima je namjera osvijestiti društvo vezano uz neke goruće teme: od ekološke osviještenosti, rodne neutralnosti, pa do rušenja predrasuda o modi kao nuspojavi komnzumerizma, stavljajući je na razinu umjetničkog izričaja i sredstvom izražavanja vlastitog identiteta.

Eston Teco

Iza riječke umjetnice mnogo je napravljenih ilustracija, slika, bavi se street artom, vodi kreativne radionice za djecu i odrasle, pokazala se kao uspješna kostimografkinja i scenografkinja, ali se okušala i u umjetničkim instalacijama izrađenim od reciklirane plastike.

Ne čudi što je na svome putu stvaralaštva odabrala i modu!

„Cilj brenda Eston Teco je promicanje održive mode kroz korištenje održivih materijala i tehnologije u proizvodnji odjevnih predmeta i modnih dodataka“, objašnjava Tanja Blašković.

Eston teco

Za odabir imena Eston Teco, Tanja se odlučila jer je tražila rodno neutralno, ali ime snažnog značenja, a “Estonteco” na esperanto jeziku znači “budućnost”. “Namjerno sam odabrala jedan utopijski jezik koji je za cilj imao povezati sve svjetske jezike i kulture, kao i riječ koja označava budućnost, koja svima može donijeti nešto puno bolje”, kaže riječka umjetnica.

Eston Teco

U stvaranju modno održivih odjevnih komada, u Eston Tecu koriste second hand materijale i odjeću, kojima daju novi život, ali i izrađuju modne dodtke od recikliranih materijla, poput plastičnih vrećica.

“U rijetkim slučajevima kada korisitmo ‘nov’ materijal, tražimo onaj napravljen od recikliranih materijala, ili da ima fair wear i eko certifikate. Radimo isključivo male kolekcije, a svi komadi izrađeni su u našem malom studiju”, priča nam Tanja Blašković.

Tako su, primjerice, za zadnju kolekciju koristili reciklirani i second hand traper te reciklirani pamuk.

Eston Teco

Za nove modele Tanja inspiraciju pronalazi u materijalima, a najveći joj je izazov preobraziti ih u odjevne predmete koji oslikavaju urbani stil, pomalo otkačen i simpatično šašav.

Naši klijenti se vraćaju

“Ciljana publika Eston Teco brenda su sve osobe koje vole malo ‘pomaknute’ i ‘čudne’ stvari u dizajnu, osobe koje se ne opterećuju rupicama u odjeći ili koncima koje vise, osobe koje će uvijek odabrati unikatno umjesto konformizma trendova, osobe koje se ne boje eksperimentirati i pogriješiti. Nas biraju oni koji pronalaze lijepo u ružnome i koji vjeruju da bismo svi zajedno mogli ljepše živjeti na našem planetu”, kaže Tanja.

Da je Eston Teco pronašao svoju vjernu publiku, govore i kupci koji se konstantno vraćaju, a osim u Hrvatskoj, imaju naručitelje svojih modnih uradaka i iz L. A.-a, Londona i Berlina.

“Vrijednost nije u nečijem tijelu i u tome kako ono izgleda, vrijeme je da prestanemo pričati i stavljati naglasak na nešto na što (većinom) ljudi ne mogu utjecati. Tijelo je samo tijelo, a ukusi su različiti”, poručuju iz riječkog brenda Eston Teco.

PHOTOS BY: Tanja Blašković / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.