alex-hudson-7IoD4CqPvHU-unsplash

Modni gigant zabranio kašmir nakon mučne istrage

GREEN_300_listici_sredina

Uznemirujuć sadržaj

Veganska organizacija PETA objavila je mučne rezultate istrage iz Mongolije i Kine, gdje nastaje oko 90 posto kašmira. Koze se brutalno iskorištavaju i nasilno ubijaju, što je potaknulo ovaj brend da odustane od kašmira.

Jedan od najpopularnijih brendova donjeg rublja, Victoria’s Secret, u potpunosti je odbacio kašmir iz svih svojih kolekcija. Dogodilo se to nakon objavljenih rezultata istrage na farmama koza, nakon što je veganska organizacija PETA razotkrila radnike u proizvodnji kašmira u Mongoliji i Kini, gdje se proizvodi 90 posto kašmira u svijetu. Istražitelji su, kako je objavila PETA, otkrili radnike kako nasilno guraju “prestravljene koze na tlo, pribijaju ih i trgaju im vunu oštrim metalnim alatom“, a jedan od radnika ulio je rižino vino u otvorenu ranu životinje.

Koze se u industriji kašmira iskorištavaju tijekom cijelog svog života.. Nakon što im se odsiječe vuna, često umiru od hladnoće. Osim toga, travnjaci na kojima pasu iscrpljuju se brže nego što se mogu obnoviti, velikim dijelom zbog globalne prodaje kašmira. Ako koze ne uginu od izloženosti tijekom nekoliko mučnih godina kada proizvode najviše vune, bivaju ubijene. Kako tvrdi PETA, radnici udaraju koze čekićima po glavi i režu im grkljane.

Victoria’s Secret prvo je 2013. godine zabranila korištenje zečjeg krzna u kolekcijama, a prošle godine potpuno su izbacili i krzno alpake iz svojih proizvoda. “Ova odluka je pobjeda za bezbroj nježnih životinja koje će biti pošteđene mučnog iskustva da im netko nasilno čupa vunu“, poručila je izvršna potpredsjednica PETA-e Tracy Reiman. Dodala je pritom da PETA traži od ljudi diljem svijeta da pomognu kozama kako bi zadržale svoju vunu odabirom veganske tkanine, koje nisu štetne za životinje.

Victoria’s Secret nije jedini brend koji je odbacio kašmir. Jedan od najvećih online modnih platformi, ASOS, 2018. godine najavio je da će zabraniti prodaju perja, svile i kašmira, što je PETA pozdravila.

PHOTOS BY: PETA, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.