Screenshot 2021-05-26 153640

Zadivljujuće fotografije Mliječnog puta koje prkose svjetlosnom zagađenju

GREEN_300_listici_sredina

Prizori koji se sve rjeđe viđaju

Popularna internetska stranica za putovanja i fotografije svake godine dijeli najljepše fotografije Mliječnog puta iz cijelog svijeta, a ovogodišnji rezultati su zaista izvan ovog svijeta!

Fotografije svemira spadaju u posebnu umjetničku formu jer prikazuju sve ono što nije vidljivo golom oku – slojevi boja, teksture i oblici. Srećom tu ljepotu mogu nam dočarati fotografije strpljivo snimljene dugom ekspozicijom. Svake godine Capture the Atlas traži ljubitelje astronomije širom svijeta da predaju svoje najponosnije trenutke loveći čuda galaksije. Pobjedničke fotografije ocjenjuju se prema kvaliteti slike, priči iza nje i inspiraciji koju fotografija može pružiti drugim entuzijastima.

Plaže, ledenjaci i jezera postaju još ljepša zahvaljujući zvijezdama koje pokrivaju naše nebo. Međutim, znate li što im stoji na putu? Sve veći utjecaj svjetlosnog zagađenja na naš prirodni krajolik. Nevjerojatna razina svjetlosti koju projiciramo u naše prirodno okruženje šteti noćnim ekosustavima i inhibira našu sposobnost da vidimo nebo iznad nas u punom sjaju. Njegov utjecaj otežava i posao ovim talentiranim fotografima.

Ovakve scene teško je pronaći diljem Europe, a ove fotografije ističu njihovu važnost. Izdvojili smo nekoliko radova i priče iza njih, a vi slobodno pogledajte i ostale i procijenite koji su vama najdraži.

“CHAMBER OF LIGHT” – SPENCER WELLING, UTAH, SAD

“Pustinje jugozapada obiluju mjestima za snimanje noćnog neba. Uz sve što jugozapad nudi, lako je predvidjeti neke opskurnije skrivene dragulje koji lebde ispod radara. Ovo je jedno takvo mjesto koje se nalazi ispod udaljenog niza litica u Grand Staircase-Escalanteu. Zahvaljujući svojoj udaljenosti, ova komora od prirodnog kamena pruža neke od najčišćih pogleda na Mliječnu stazu uokvirenu otvorom špilje bakrene boje.”

“WHEN ALL THE STARS ALIGN” – KELLY TEICH, JEZERA MAMMOTH, SAD

“Zaista ne biste mogli tražiti bolji prednji plan za rad. Ova je slika snimljena u srpnju, pa sam morala pričekati malo iza ponoći da dođe do pravilnog poravnanja kako bi započela snimanje. Umjesto da u potpunosti idem u široki kut od 16 mm, zumirala sam do 24 mm, tako je Mliječni put zauzeo više okvira i mogla sam uhvatiti samo najzanimljivije područje u prvom planu. Nebo je prvo snimljeno pomoću tragača za zvijezde. Zatim sam isključila tracker i snimila prvi plan koristeći iste postavke kamere. Jednostavna kombinacija neba i prednjeg plana nakon obrade dovršila je fotografiju”.

“RIAÑO” – PABLO RUIZ, RIAÑO, ŠPANJOLSKA

“Ovu sam sliku snimio prošle zime u planinskom rezervoaru Riano u Španjolskoj. Najveća poteškoća te noći bila je hladnoća, bilo je – 10 stupnjeva. Vlaga mi je ledila leću i bilo je teško snimati dulje vrijeme. Fotografiju sam planirao pomoću PhotoPillsa i kad je vremenska prognoza obećavala, odlučio sam pokušati. Sastav zimskog Mliječnog puta preko planina i rezervoara stvorio je čaroban krajolik.”

“PARADISE” – MARCIN ZAJAC, KALIFORNIJA, SAD

“Da moram odabrati svoje omiljeno mjesto na svijetu, to bi bilo ovo. Smješteno na tihooceanskoj obali u blizini Big Sura, zaista ima sve – prekrasnu uvalu ispunjenu smaragdnim vodama, slap od 80 metara koji pada izravno na plažu, palmu zbog koje se osjećate kao na tropskom otoku i savršeno tamno nebo koje noću sja.”

“OUR LADY OF THE SNOWS” – UROŠ FINK, VELIKA PLANINA, SLOVENIJA

“Već sam neko vrijeme planirao snimiti ovu panoramu i čim sam dobio priliku, nisam oklijevao i prihvatio sam je. Hodao sam s prijateljem po snijegu gotovo tri sata, sa 60 kilograma opreme za kameru. Srećom, imali smo saonice pa smo mogli povući opremu za sobom. Cijelu smo noć proveli pod zvjezdanim nebom na -10 stupnjeva uz jak sjeverni vjetar, tako da sam jedva osjećao prste na rukama. Velika želja za fotografiranjem ove ljepotice držala nas je budnima cijelu noć, a na kraju smo nagrađeni divnim slikama. Bila je to nezaboravna noć koju sam proveo snimajući našu galaksiju”.

“THE FORGOTTEN SIDE OF KANAGAROO ISLAND ” – BLNTPENCIL, OTOK KANGAROO, AUSTRALIJA

“Ova slika snimljena je na plaži Buadin na otoku Kangaroo. Ovaj dio otoka srećom nije zahvaćen razornim požarima 2020. godine. Snimio sam galaktički centar u usponu koji pluta iznad oceana i predstavlja način života na otoku gdje ljudi žive u skladu s prirodom.”

“DRAGON’S LAIR” – DANIEL THOMAS GUM, NOVI JUŽNI WALES, AUSTRALIJA

“Ovo je moja omiljena slika noćnog pejzaža. Mungo je udaljen 12 sati vožnje od mog doma u Sydneyju, ali ovo je najljepše nebo koje sam ikad vidio i snimio noću. Imao sam savršene uvjete za tri uzastopne noći, sa stvarno dobrom vidljivošću. U trenutku kada sam naišao na ovaj prizor, točno sam znao kako ću nazvati fotografiju. Podsjeća me na neki potpuno drugi svijet, nešto u stilu Igre prijestolja”.

Ostale fotografije pogledajte OVDJE.

PHOTOS BY: Capture the Atlas / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.