Kronike globalnog zatopljenja (6)

Izložba na otvorenom vodi vas na putovanje na daleki sjever

GREEN_300_listici_sredina

Posljedice globalnog zatopljenja iz prve ruke

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ako vam ovih dana nedostaju putovanja, ovog prosinca morate posjetiti putopisnu izložbu na otvorenom pod nazivom "Kronike globalnog zatopljenja".

Osim što možete uživati u nestvarno lijepim krajolicima Islanda i Grenlanda, možete iz prve ruke vidjeti posljedice globalnog ekološkog problema koji je dalekim sjevernim predjelima već počeo mijenjati izgled. Izložba je, u skladu s epidemiološkim mjerama, postavljena na otvorenom prostoru, točnije na pročelju zgrade na adresi Vukasovićeva 3. Izložba od tridesetak fotografija autora i putopisca Olega Maštruka zabilježila je posebno izazovno i zanimljivo putovanje koje je u gotovo nemogućim uvjetima uspio realizirati proteklog ljeta dok je čak i ljetovanje na Jadranu predstavljalo pravi izazov. Plovidba dalekim morima i susret s ljudima koji najbolje svjedoče kako im posljedice globalnog zatopljenja mijenjaju život, ove je godine za putopisca Olega bio poseban podvig.

Oduševljen prirodnim ljepotama s kojima se susreo, Oleg je fotoaparatom zabilježio život na dalekim otocima, ali i nesvakidašnju snagu ledenjaka koji se još uvijek trude prkositi globalnom zatopljenju. No, stvarnost je okrutna i zabrinjavajuća jer ovo je u povijesti Arktika najgora i najtoplija godina za led na dalekom sjeveru. “Na licu mjesta vidjeli smo najgoru godinu za led Arktika otkad se pamti! Putopis je bio izuzetno uspješan i rezultirao mnoštvom zanimljivog, lijepog i poučnog materijala, što mi je od početka i bio cilj. Uživo smo vidjeli nestajuće ledenjake Grenlanda i Islanda, izolirana naselja, vulkane, ledene sante, inovativna energetska rješenja i nevjerojatne ljepote arktičke prirode”, kazao je Oleg Maštruko čija su brojna putovanja redovito završila s izložbom fotografija, a na ovu je posebno ponosan.

Cilj mu je da što više ljudi ima priliku vidjeti bar djelić onoga što je on doživio, a nebrojene sante leda koje se mogu vidjeti na ovoj izložbi zapravo upozoravaju kako ledenjaci nestaju brže nego ikada prije. Tema je to o kojoj se sve više priča, a neposredan doživljaj i susret s ovim problemom, bila je neiscrpna motivacija za ovaj putopis i izložbu.

Putopisnu ekspediciju mogli ste pratiti na Facebooku, koji je glavni kanal komunikacije, na: https://www.facebook.com/groups/thule/. No, dok su digitalni materijali i dalje svima dostupni, Maštruko se odlučio na postavljanje izložbe na otvorenome kako bi u originalnim fotografijama mogli uživati posjetitelji u adventskoj šetnji gradom tijekom prosinca.

 

PHOTOS BY: Oleg Maštruko / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.