Kronike globalnog zatopljenja (6)

Izložba na otvorenom vodi vas na putovanje na daleki sjever

GREEN_300_listici_sredina

Posljedice globalnog zatopljenja iz prve ruke

Ako vam ovih dana nedostaju putovanja, ovog prosinca morate posjetiti putopisnu izložbu na otvorenom pod nazivom "Kronike globalnog zatopljenja".

Osim što možete uživati u nestvarno lijepim krajolicima Islanda i Grenlanda, možete iz prve ruke vidjeti posljedice globalnog ekološkog problema koji je dalekim sjevernim predjelima već počeo mijenjati izgled. Izložba je, u skladu s epidemiološkim mjerama, postavljena na otvorenom prostoru, točnije na pročelju zgrade na adresi Vukasovićeva 3. Izložba od tridesetak fotografija autora i putopisca Olega Maštruka zabilježila je posebno izazovno i zanimljivo putovanje koje je u gotovo nemogućim uvjetima uspio realizirati proteklog ljeta dok je čak i ljetovanje na Jadranu predstavljalo pravi izazov. Plovidba dalekim morima i susret s ljudima koji najbolje svjedoče kako im posljedice globalnog zatopljenja mijenjaju život, ove je godine za putopisca Olega bio poseban podvig.

Oduševljen prirodnim ljepotama s kojima se susreo, Oleg je fotoaparatom zabilježio život na dalekim otocima, ali i nesvakidašnju snagu ledenjaka koji se još uvijek trude prkositi globalnom zatopljenju. No, stvarnost je okrutna i zabrinjavajuća jer ovo je u povijesti Arktika najgora i najtoplija godina za led na dalekom sjeveru. “Na licu mjesta vidjeli smo najgoru godinu za led Arktika otkad se pamti! Putopis je bio izuzetno uspješan i rezultirao mnoštvom zanimljivog, lijepog i poučnog materijala, što mi je od početka i bio cilj. Uživo smo vidjeli nestajuće ledenjake Grenlanda i Islanda, izolirana naselja, vulkane, ledene sante, inovativna energetska rješenja i nevjerojatne ljepote arktičke prirode”, kazao je Oleg Maštruko čija su brojna putovanja redovito završila s izložbom fotografija, a na ovu je posebno ponosan.

Cilj mu je da što više ljudi ima priliku vidjeti bar djelić onoga što je on doživio, a nebrojene sante leda koje se mogu vidjeti na ovoj izložbi zapravo upozoravaju kako ledenjaci nestaju brže nego ikada prije. Tema je to o kojoj se sve više priča, a neposredan doživljaj i susret s ovim problemom, bila je neiscrpna motivacija za ovaj putopis i izložbu.

Putopisnu ekspediciju mogli ste pratiti na Facebooku, koji je glavni kanal komunikacije, na: https://www.facebook.com/groups/thule/. No, dok su digitalni materijali i dalje svima dostupni, Maštruko se odlučio na postavljanje izložbe na otvorenome kako bi u originalnim fotografijama mogli uživati posjetitelji u adventskoj šetnji gradom tijekom prosinca.

 

PHOTOS BY: Oleg Maštruko / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.