šuma naslovna

(VIDEO) Na društvenim mrežama šokirani neobičnom pojavom: Stručnjak objasnio zašto šumsko tlo ‘diše’

GREEN_300_listici_sredina

Čudesna priroda

Snimka šumskog tla koje diše, a koja svako malo s neke druge kamere postane viralna, već dugo šokira korisnike društvenih mreža. Jer, nije riječ o optičkoj varci, to se doista događa u jednoj šumi u Kanadi. Stručnjak je objasnio o kakvom je fenomenu riječ.

Ne, nije riječ o specijalnim efektima: ovaj je video stvarno snimljen u dijelu šume u Quebecu, u Kanadi. I doista se pomiče naprijed – natrag. Izgleda kao živa, svjesna šuma, koja diše.

Ne nije riječ niti o nekom skrivenome divu koji spava. Riječ je o prirodnome fenomenu, a Mark Sirois, meteorolog iz Meteorološkog saveza u Quebecu, za Time je objasnio o čemu se radi – ovo je, naime, meteorološki fenomen u kojem se savršeno  poklopilo nekoliko važnih elemenata pa je nastala neobična scena koju vidite na videu.

“Kada pogledate drveće u pozadini, jasno je da je vjetar u ovome trenutku bio vrlo jak”, objašnjava Sirois. “Šumsko tlo je prekriveno mahovinom, što korijenju mlađih stabala ostavlja prostora za gibanje u mekanome mediju. Kada vjetar ljulja drveće, korijenje podiže tlo. Odatle dojam kao da šuma diše“. Nije to samo mišljenje ovoga mateorologa iz Quebeca, s njim su se složili i mnogi drugi meteorolozi.

Dakle, šuma jest živi organizam i doisa diše, ali pritom se miče tlo na kojem raste, ovo možemo pripisati jakome vjetru.

PHOTOS BY: Unsplash/Youtube screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.