grbavi kit naslovna

(Video) Satkali su mrežu od mjehurića: Način na koji grbavi kitovi love ribu ostavit će vas bez daha

GREEN_300_listici_sredina

Najveći predatori mora

Da su kitovi iznimno inteligentni, dokazuju i snimke njihove savršene tehnike ribolova, a koja niti nama ne bi pala napamet. Ako mislite da pretjerujemo, sami se uvjerite.

Nije čudo što nas oduševljavaju najveći morski sisavci, kitovi. Što više znamo o njima, sve smo sigurniji u njihovu iznimnu inteligenciju i sposobnost međusobne komunikacije. Kitovi se kreću u obiteljima, u kojima imaju određene uloge, a to se najviše vidi na divnom primjeru lova na ribu.

Grbavi kitovi razvili su posebnu tehniku lova ribe, svojstvenu za jato, a nad kojom se znanstvenici stalno čude jer izgleda promišljeno i taktički savršeno. Ovu tehniku nazivaju mreža od mjehurića ili “bubble net fishing”.

Kada nalete na jato riba, grbavi kitovi postavljaju se na točno određene pozicije, zaranjaju ispod riba i ispuštaju mjehuriće zraka kojima rade mrežu oko riba. Tada istodobno izranjaju, uzimaju zrak i ponavljaju cijeli ritual dok ne spletu mrežu od mjehurića zraka dovoljno gustu da ribe ostanu u zamci.

Zadnja snimka kitova u “bubble net” ribolovu, koja je izašla na internetu, jest u vodama Massachusettsa, a zanimljvo je što u njoj sudjeluje ženka kit koju su biolozi New England Aquariuma nazvali Salt, a koja je u ovim vodama primijećena još davnih 1970-ih.

Salt je tijekom svoga životnog vijeka postala majka čak 16 kitova, a snimljena je u ribolovu s drugih 15 kitova. Doista su posebni, zar ne?

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.