dupini nasl

(VIDEO) More je njihov dom: Prekrasna igra dupina kod otoka Iža ostavit će vas bez daha

GREEN_300_listici_sredina

Zaštićene životinje

Jato razigranih dupina snimljeno je u blizini otoka Iža. Doista predivan prizor, zar ne? Imate li sreće i doživite susret s njima, poštujte njihovu privatnost, ne ometajte ih niti ih uznemiravajte na bilo koji način - samo ih pustite da slobodno plivaju morem, ono je ipak njihov dom.

Kada je more mirno, kada nema glisera niti buke, u jutarnjim satima, u blizini obala mnogih naših otoka možete vidjeti dupine kako se igraju. Razigrani dupini odmor su za dušu i oči. No ono što trebamo imati na umu, ako nas priroda počasti ovakvim prizorom – more je njihov dom, a mi smo samo gosti.

Dupini su zaštićena vrsta, ne smije ih se uznemiravati niti im se približavati. Na Facebook stranici Kalelarga Zadar objavljena je snimka skupine dupina koji u blizini otoka Iža koji uživaju u trenutku mira, vjerojatno u potrazi za hranom.

Da biste bolje razumjeli ove morske sisavce, donosimo vam 10 činjenica o dupinima:

1. U svijetu postoji 49 vrsta dupina i pliskavica

2. Dupini ostaju sa svojim obiteljima cijeli život.

3. Najveći dupin je orka!

4. Dupini imaju čak tri želuca!

5. Dupini na slobodi mogu živjeti više od 50 godina.

6. Plivaju brzinom od 28 do 56  km na sat!

7. Ddupini sami sebi dodjeljuju imena, a definira se jedinstvenim glasanjem s kojim se rađaju i po njemu će biti prepoznatljivi kao pojedinci cijeli svoj život.

8. Dupini koriste eholokaciju kako bi lovili i komunicirali.

9. Dupini su društvene životinje i vole se igrati, ali nisu uvijek prijatljski raspoloženi prema ljudima.

10. Mogu komunicirati pomoću znakovnog jezika.

Stoga, sretnete li ovo ljeto negdje na moru jato dupina, pustite ih da mirno plivaju o svome prirodnome okruženju, ne namećite im svoju prisutnost i ne budite agresivni prema ovim divnim i nadasve inteligentnim životinjama. Samo uživajte promatrajući njihovo jedinstvo s prirodom.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.