golubovi
golubovi

U centru Zagreba postavljena instalacija posvećena golubovima: ‘Oni predstavljaju brojne vrline…’

GREEN_300_listici_sredina

Na početku Gajeve

Ovaj je rad posvećen zagrebačkim golubovima koji točno u podne, kada pukne Grički top, polete u zrak.

Diljem zagrebačkog centra postavljene su instalacije koje su dio novog ciklusa već poznatog umjetničkog projekta “Okolo”. Domaći i međunarodni umjetnici i dizajneri su tako na (ne)običnim mjestima postavili street art intervencije koje promišljaju odnos čovjeka i vode (“Valovi” Ide Blažičko na Ilirskom trgu), hommage su ljetu na odlasku (“Beskrajno ljeto” Jelene Tomić kod Tomićevih stuba) te istražuju odnos između suvremenog i tradicije (“Narodni graffiti Ponajava” Damira Begovića na Dolcu).

A instalacija koja je nama posebno zapela za oko je “Točno u podne” autorice Ivane Mrčele, postavljena na početku Gajeve ulice. Ovaj je rad posvećen zagrebačkim golubovima koji točno u podne, kada pukne Grički top, polete u zrak.

“Nekoć se smatralo da golubovi predstavljaju vrline poput nježnosti, ljubavi, žrtvovanja, komunikacije, zajedništva među ljudima, milosti i mira, da su izuzetno sretne ptice. Oni posjeduju osobine kojih sve više fali u današnjem svijetu. Ovaj ružičasti ‘oblak golubova’ poziva posjetitelje da se pridruže jatu i preuzmu dio njihova optimizma”, stoji u opisu instalacije.

PHOTOS BY: Marko Todorov / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.