lokvarsko_jezero3-1536x930

Viđa se jednom u 20 godina: Prošećite dnom Lokvarskog jezera i razgledajte ostatke nekadašnjeg naselja

GREEN_300_listici_sredina

Skrivene tajne goranskog bisera

Jeste li znali da Lokvarsko jezero izgrađeno 1955. godine na svom dnu skriva ostatke nekadašnjeg naselja? U to se možete uvjeriti od sredine svibnja i tijekom cijelog ljeta. Naime, jezero se ovog proljeća isušuje nakon 22 godine. Prilika koja se ne propušta!

Lokvarsko jezero, prema mnogima najljepše u Hrvatskoj ovog će svibnja i ostatak ljeta privremeno nestati, a vama to nudi jedinstvenu priliku da prošećete jezerom i istražite skrivene ljepote ovog goranskog bisera. Budući da je riječ o umjetnom jezeru, ono se mora isušiti, a takvo što se događa svakih 20 godina.

Dno jezera skriva nekadašnje naselje

Lokvarsko jezero nastalo je izgradnjom brane kojom je zaustavljen tok rijeke Lokvarke. Na pojedinim mjestima jezero je duboko i do 40 metara. Pruža se sve do podnožja Risnjaka, što čini jedinstvenu vizualnu razglednicu Gorskog kotara. Upravo je na mjestu današnjeg jezera završavalo tadašnje naselje Srednji Jarak i dio poznate ceste Lujzijane koja je povezivala Karlovac i Reku, stoga nemojte se iznenaditi ako šetnjom po jezeru naiđete na Lokvarsko polje kao i ostatke naselja Srednji Jarak s ostacima kuća, pilana i gostionica koje su davno tu postojale.

Opera na dnu jezera

I područje oko jezera omiljeno je među mnogim hodačima, avanturistima i planinarima pa uz jezero postoji i niz staza. Uređene su od predjela Mrzle Vodice preko Gorskog raja i brane do područja bivšeg Motela Jezero. Od sredine svibnja pa sve do kraja ljeta ove godine moći ćete prošetati oko i po samom jezeru, a uz istraživanje povijesti, očekuje vas i bogat sportski i kulturni program. U najavi su Opera na jezeru te POJ i BOJ (Pješačenje i biciklizam oko jezera). Čak će se i Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općina Lokve nastojati održati na dnu jezera.

PHOTOS BY: Facebook, Mario Jurina/ Turistička zajednica Gorskog kotara, Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.