Tražite bijeg od vrućine, ali vam se ne ide na more? Lokvarsko jezero je pravi odabir

GREEN_300_listici_sredina

Za aktivno, ali i opušteno uživanje u prirodi

Ljeta su uistinu postala nesnošljiva, a čini se kako nas toplinski valovi zahvaćaju svaki malo. U tim trenucima kada smo premoreni boraviti pod klimom tragamo za prirodnim osvježenjem. Ako niste te sreće ili jednostavno nemate u planu odlazak na more, osvježenje potražite u Gorskom kotaru.

Dok su svi pohrlili na naše poznate, ali i manje poznate turističke destinacije uz more, mi smo se odlučili pobjeći od vrućine gradskog asfalta na Lokvarsko jezero u Gorskom kotaru. Računali smo na znatno manje ljudi – naša računica je bila posve ispravna. Stoga ako ne volite gužve, volite boraviti u prirodni i biti aktivni, ova atrakcija u Gorskom kotaru je pravi odabir za vas. Lokvarsko jezero je prikladno za jednodnevni izlet, ali nudi i mnogo sadržaja s kojim možete ispuniti svoj produženi vikend.

Lokvarsko jezero je zapravo umjetno jezero koje je nastalo radnim akcijama od 1952. do 1955. godine, a prvotno se zvalo Omladinsko jezero jer je u izgradnji sudjelovalo čak 27.000 mladih ljudi. Zanimljivo je također da je prilikom tih radova potopljeno nekadašnje goransko naselje Srednji Jarak koje se sastojalo od par kuća, gostionice, kapelice te tri pilane. Prilikom radova potopljeno je i nekoliko kilometara poznate goranske ceste Lujzijane.

Jezero duboko oko 40 metara, a proteže se na čak 2,5 kilometara četvornih. Svatko tko ga posjeti ostaje zatečen kako se posve prirodno uklopilo u ostatak prirode. Lokvarsko jezero je nestvarno lijep prizor u bilo koje doba godine, no najbolje ga je posjetiti tijekom ljetnih mjeseci jer nudi najviše dodatnog sadržaja. Ako obožavate planinariti ili biciklirati, odlučit ćete se za kružnu stazu oko Lokvarskog jezera. Stazi se možete priključiti na više točaka, no moj savjet je da to učinite ili kod službenog kupališta, brane, u naselju Mrzla Vodica ili podno restorana Eva. Na svim lokacijama postoji parkirno mjesto i pronalazak staze je jednostavan.

Staza je duga 17,5 kilometra, a traje oko pet sati aktivnog hoda bez uračunatih pauza. Ne prolazi cijelim putem uz samu obalu jezera, no hlad guste šume pruža dovoljno osvježenja za vrijeme vrućih ljetnih dana. Tijekom hodanja budite oprezni jer markacije nisu najvidljivije, a cijelim putem pratite oznaku “POJ”, što stoji za “Put oko jezera”. Nakon što prođete stazu, osvježenje potražite na službenom kupalištu gdje za vrijeme sezone postoji i otvoreni ugostiteljski objekt.

Jezero možete istražiti i s druge perspektive. U sezoni Lokvarskim jezerom plovi splav Čača koji je rezultat dugogodišnjeg truda obitelji Crnković. Posjetiteljima na raspolaganju stoje četiri osnovne ture  – “Tematski put potopljene Lujzijane”, “Značajni objekti na jezeru”, “Nedirnuta priroda Lokvarskog jezera” te “Meditativne vožnje”. Lokvarsko jezero možete istražiti i kajakom. Cijena za jednu osobu iznosi 50 kn za sat vremena ili 100 kn za cijeli dan. Cijena kajaka za dvije osobe iznosi 75 kn za sat vremena ili 200 kn za cijeli dan, a kajak za tri osobe može biti vaš za 100 kn za sat vremena ili 300 kn za cijeli dan. Oni spretni među vama odlučit će se za sup čiji najam iznosi 80 kn za sat vremena ili 280 kn za cijeli dan.

Ako ste se odlučili za vikend bijeg u Gorski kotar, posjetite i Park-šumu Golubinjak čija ulaznica iznosi 20 kn i/ili špilju Lokvarku čija ulaznica iznosi 60 kn. Izlet na Lokvarsko jezero nije potpuno ako ne svratite u poznati restoran Eva koji na svom meniju nudi i žabe, a nadaleko je poznat njihov gulaš. Svakako rezervirajte mjesto jer se za Evu uvijek traži stol više.

Lokvarsko jezero je idealna ljetna destinacija koja pruža toliko potrebno osvježenje, ali u isto vrijeme i bijeg od gužvi i gradske vreve. U ovom dijelu Gorskog kotara u isto vrijeme možete biti aktivni, ali i opušteno uživati u svim prirodnim ljepotama kojih ovaj kraj ima na pretek. A prilikom odlaska na vidikovcu dočekajte zalazak sunca. U tom trenutku ćete se poželjeti vratiti. I vjerujte mi, Lokvarsko jezero svako godišnje doba mijenja svoje ruho zbog čega se u njega zaljubite svaki put iznova.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.