Posjetite mjesto u Gorskom kotaru koje zimi grije, a ljeti osvježava

GREEN_300_listici_sredina

Ostavlja bez daha

Gorski kotar se zadnjih godina nametnuo kao omiljena jednodnevna, ali i kao višednevna destinacija. Bilo da volite svoje vrijeme provoditi aktivno ili ste željni samo boravka u prirodi - ovaj dio Hrvatske za svakog nudi po nešto.

Manje poznata je činjenica da se u Gorskom kotaru nalazi i jedna od najstrmijih špilja u Hrvatskoj. U pitanju je špilja Lokvarka u kojoj tijekom cijele godine vlada ista temperatura koja varira svega stupanj i pol. Temperatura, koja se kreće između 6,5 do 8 stupnjeva, ljeti svim posjetiteljima nudi tako željno osvježenje, dok zimi pak grije. 

Ova goranska ljepota otkrivena je posve slučajno davne 1911. godine. Naime, trgovac Jakob Bolf je nedaleko od mjesta Lokve vadio kamen za vapno. U jednom trenutku je stijenu raznio dinamitom te je tako zapravo napravljen ulaz u špilju. Koliko je ova špilja fascinirala ljude, govori činjenica da je u samo godinu dana od njenog otkrića proširen ulaz, postavljene tri drvene stube i jedan most. 

Špilja Lokvarka nije uvijek bila poznata pod tim imenom. U početku se zvala Lipa. Smatralo se da se nalazi na obližnjem brdu Debeloj lipi, no kasnije su istraživanja pokazala da je smještena u Kamenitom vrhu. Sredinom 1930-ih tako mijenja svoje ime te postaje Lokvarka. Dio je špiljskog sustava kojemu pripada ponor rječice Lokvarka, Jama kod Lokvarke i vrlo vjerojatno još nekoliko ponornih objekata za koje se vjeruje da postoje, ali još nisu istraženi

Ni sama špilja nije potpuno istražena. Za sada se vjeruje kako je duboka oko 277 metara, a dužina istraženih podzemnih kanala iznosi 1.179 metara. Istraženo je šest prostorija, od toga je za turistički obilazak osposobljeno njih četiri. Posjetitelji se prilikom posjeta spuštaju na čak 75 metara ispod ulaza. 

Posjetila sam brojne špilje i jame i moram priznati da Lokvarka uistinu ostavlja bez daha. Tijekom obilaska sa stručnim vodičem prolazite kroz razne dvorane. U prvoj možete vidjeti ostatke nekadašnje rasvjete. 

Većinu posjetitelja se najviše dojmi Katedrala u koju se spuštate niz strme, ali sigurne metalne stepenice. Tu se nalazi stalagnat koji je visok čak 16 metara. Kako biste došli do iduće prostorije, koja se zove Plesna dvorana, staza vas vodi oko dotičnog stalagnata te ga tako možete doživjeti u njegovom punom sjaju. 

Plesna dvorana je dobila svoje ime jer se u njoj zbog akustike održao (ili bolje rečeno pokušao održati) koncert, no pokušaj je propao zbog velikog udjela vlage što negativno utječe na instrumente. No, naziv se zadržao. Tu se nalazi i umjetno jezerce koje smanjuje mogućnost poplave staze. 

Nove stepenice nas vode još dublje u špilju, sve do Crvene dvorane i na koncu dvorane naziva Kapelica. Do pete etaže vodi uska i opasna vertikala od 55 metara, a dotična dvorana je nazvana Djevičanskom. U njoj je 1996. godine pronađen jedan jedini primjerak endemičnog kornjaša Croatodirus ozimeci – jedini te vrste na cijelom svijetu!

Posljednja dvorana ima još zahtjevniji pristup, i to kroz vertikalni hodnik dugačak 85 metara. Gordanova dvorana je dobila ime po istraživaču Gordanu Poliću. To je ujedno i najveća etaža i jedina hidrološki aktivna jer kroz nju teče rječica Lokvarka. Ove zadnje etaže nisu uređene za posjetitelje, a pristupiti im mogu samo iskusni speleolozi.

Posjet je moguć tijekom cijele godine, a kako na službenim stranicama piše, špilja je otvorena od 10 h do 16 h, a cijena ulaznice iznosi 80 kn (10.62 eura). Kako biste nadopunili svoj izlet u Gorski kotar, nakon što posjetite špilju Lokvarku, uputite se u Park-šumu Golubinjak, a u blizini se nalazi i Lokvarsko jezero

 

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.