zagradski_vrh9

Mnogi Zagradski vrh smatraju jednim od najljepših u Gorskom kotaru. Vikend je pravo vrijeme da se uvjerite u to

GREEN_300_listici_sredina

Na vrhu se i dobro jede

Zadnje dvije godine sam istražila brojne staze i popela se na brojne vrhove u Gorskom kotaru, no uvijek postoje one staze i vrhovi koje te iznenade svojom ljepotom. Jedan takav je Zagradski vrh do kojeg vodi kraća staza, a možete birati težu ili lakšu opciju uspona. Ili se uputite na kružnu i tako otkrijte sve strane ovog goranskog vrha.

Zagradski vrh se nalazi na 1.187 metara nadmorske visine, a s njega se pruža predivan pogled na Gorski kotar, Vinodol, Riječki zaljev, a mene je posebno dojmio pogled na otok Krk i Krčki most. Zagradski vrh je najviši vrh u pojasu uzduž primorskog ruba goranske visoravni, a svoj ime je dobio zbog pastira. Naime, na istočnom podnožju Zagradskog vrha na visini od 900 metara pruža se područje plodnih livada na kojima su Vinodolci imali svoje ljetne pastirske stanove koje su zvali Zagradi. Uspon na Zagradski je dodatno zanimljiv jer vas na kraju planinarskog izleta čekaju goranske delicije u planinarskom domu Vagabundima koliba, no o tome ću ipak kasnije.

Najbrži i ujedno najljepši prilaz počinje u Ravnom, točno kod gore spomenutog doma gdje se ujedno nalazi i parking. Staza počinje odmah kod Vagabundine kolibe, prvo vodi preko livade i kroz šumu, da bi kasnije išla makadamskom cestom uz vikendice iz snova. Skrećemo pored jedne vikendice lijevo, počinjemo se blago uspinjati i stižemo do križanja staza prema Bribiru. Produžite ravno i svoj uspon nastavite strmo do idućeg raskrižja. Uskoro stižemo do najstrmijeg dijela staze. Tu se možete odlučiti da nastavite lijevo lakšom stazom ili odaberete težu koja cijelim putem nudi nezaboravan pogled. Mi težom stazom do vrha izbijamo za 20-ak minuta. 

Za povratak smo odabrali drugu stazu i tako ostvarili djelomično kružni izlet. Ako birate tu opciju, doživjet ćete sve strane Zagradskog vrha. Od Vagabundine kolibe do vrha je potrebno 1.15 h, a isto toliko računajte za povratak. Opisana staza je duga 5,5 kilometra te nije kondicijski ni tehnički zahtjevna. Nagradite se u Vagabundinoj kolibi koja nije klasičan planinarski doma. Ovaj objekt sadrži unutarnje prostorije, a poseban je ugođaj sjediti na predivnoj terasi. 

Vlasnici su bračni par Vladimir i Draženka Savić koji su se zasitili svog redovnog posla, štedjeli su i na koncu ostvarili svoj san o gastro planinarskom raju. U Vagabundinu kolibu gosti dolaze ciljano, stoga se nemojte iznenaditi ako ugledate goste koji nisu planinari. Draženka je zbog zdravstvenih razloga morala prijeći na makrobiotičku prehranu, stoga se na jelovniku Vagabundine kolibe nalaze zanimljiva makrobiotička jela. Uz to se koriste namirnice iz prirode koje variraju ovisno o godišnjem domu.  Uspon na Zagradski vrh te posjet Vagabundinoj kolibi predstavlja odličan jednodnevni izlet, bilo da dolazite iz Zagreba, Rijeke ili Istre. 

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.