varivo od grahorica

Varivo za hladne dane: Grašak, mahune, slanutak, leća i krumpir u obroku prepunom proteina

GREEN_300_listici_sredina

Mahunarke na jelovniku

Mahunarke su bogat izvor proteina i vlakana, ali i mnogih vitamina i minerala pa su idealne za zimska variva. Jednostavno se pripremaju, a zdrave su i zasitne.

Mahunarke su definitivno namirnice koje su nam na raspolaganju zimi, a odličan su izvor i vlakana i proteina, te minerala i vitamina. Zar nije priroda čudesna? Jer kada neko povrće i voće više ne možemo ubrati, postoji ono koje se može pohraniti i koristiti i u zimskim danima, a može zadovoljiti sve zdravstvene potrebe našeg organizma.

I način na koji se pripremaju ova čuda prirode vrlo godi našem tijelu. Najčešće mahunarke pripremamo kao variva, a toplo jelo na žlicu i zagrijava naš organizam u hladnim danima i na niskim temperaturama.

grašak

Bogat izvor proteina

Barem jedna mahunarka dnevno trebala bi se nalaziti na našem jelovniku. Mahunarke – grah, leća, soja, slanutak, bob, grašak, kikiriki – daleko su najbolji i najveći izvor biljnih proteina u prehrani. Primjerice, leća je zbog visokog postotka vitamina B bogata energijom te se savjetuje osobama koje su fizički aktivne. Zbog proteina koje sadrži, smatra se odličnom zamjenom za meso i odličnim izvorom proteina za vegetarijance i vegane.

S druge strane slanutak, uz željezo i bjelančevine odličan je izvor kalcija. Odličan je u varivima i juhama, ali i u namazima. Prije negoli ga pripremate, preporučuje se namakati slanutak u vodi, a što ga dulje namačete, to ćete ga kraće trebati kuhati. Ako ga namačete u vodi 12 do 16 sati, trebate ga kuhati samo jedan sat ili čak manje.

U našem receptu dolazi još i grašak, koji je bogat izvor ugljikohidrata i vlakana (galaktana), glukoze, glukuronske kiseline, fruktoze, proteina, masti i lecitina, a bogat je i vitaminima C i E. Nadalje, u mahunama je zastupljena velika količina vlakana, one su odličan izvor vitamina K, mangana, vitamina C, folata i vitamina B2. Osim toga, u mahunama su prisutni bakar, vitamin B1, krom, magnezij, kalcij, natrij, fosfor, silicij, vitamin A, niacin, proteini, omega-3 masne kiseline, željezo te vitamini B6 i E.

varivo od mahunarki

Sastojci (mjera je šalica od 2 dcl)
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 srednje velika krumpira
  • 1 srednje velika mrkva
  • 1 korijen peršina
  • ½ većeg celera
  • ½ šalice slanutka (iz staklenke)
  • ½ šalice graška
  • ½ šalice leće
  • 100 g mahuna (žute ili zelene)
  • pelati
  • sol, maslinovo ulje, papar, crvena slatka paprika, kurkuma
Priprema

Na maslinovom ulju popržite nasjeckani luk i češnjak, a kada požute, dodajte slanutak i začinite solju i slatkom crvenom paprikom. Podlijte vodom da prekrije slanutak. Dodajte na kolutove nasjeckanu mrkvu, celer u komadu i peršin u komadu.

Nakon 10 minuta pirjanja, dodajte leću, grašak i mahune pa opet podlijte vodom da prekrije povrće. Pirjajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Potom ogulite krumpir, narežite na kockice i dodajte povrću. Ako je potrebno, dolijte vode, ali uvijek samo da prekrije povrće. Nakon 15 minuta, dodajte pelate i sve kuhajte još 15 minuta. Na kraju, dodajte papar, malo kurkume i, prema potrebi, dosolite.

Savjet više: Ako želite gušće varivo, zajedno s krumpirom ubacite i dvije žlice prosa, raskuhat će se i dati potrebnu puninu jelu.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.