Repa, kao i ostale kupusnjače, zimsko je povrće, a kod nas se najčešće kuha kao dodatak varivu od graha. Međutim doista je šteta što je repa zapostavljena u prehrani jer je jedno od zdravijih povrća. Osim što je niskokalorična, ali i jeftina, obiluje mnogim nutrijentima koji blagotvorno utječu na naše zdravlje. Repa je odličan izvor antioksidansa, vitamina C, a od antioksidativnih sastojaka još obiluje manganom i izotiocijanatom.
Prema nedavnim istraživanjima, repa posjeduje i izražena protuupalna svojstva koja može zahvaliti glukozinolatima. Ovo je povrće bogato i vitaminima B skupine, kao što su folat (vitamin B9), koji se preporučuje trudnicama, a pozitivno djeluje na zdravlje srca i razvoj živčanog sustava fetusa. U repi je prisutan i vitamin K, vitamin topiv u mastima, čiji se manjak povezuje s osteoporozom i srčanim oboljenjima. Tako da konzumacija ovoga povrća čini dobro i našem srcu i krožilnom sustavu.
Kako je široko dostupna, šteta je ne iskoristiti sve benefite repe. Stoga, kušajte je u ukusnom varivu koje se priprema vrlo jednostavno, a vrlo je ukusno.
Sastojci
- 300 g naribane repe
- 1 srednja glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 krumpira
- 1 manja koraba
- 1 srednje velika mrkva
- svježi peršin
- 10 mini rajčica
- 1/2 žličice crvene slatke paprike
- biber
- sol
- 3 žlice maslinova ulja
- kurkuma, po želji
Priprema
Na maslinovom ulju kratko popržite sitno nasjeckani luk i češnjak pa dodajte na kockice narezanu korabu, mrkvu i krumpir. Dodajte sve začine – sol, papar, crvenu papriku i kurkumu. Nakon 5 minuta, podlijte povrće vodom toliko da ga prekrije.
Potom ubacite cijele mini rajčice i naribanu repu. Pustite da se kuha oko 30 minuta. Kod kuhanja podlijevajte vodom, da tekućine uvijek bude malo iznad razine povrća. Na kraju, dodajte svježe nasjeckani peršin i – možete poslužiti ovo varivo zdravlja.