repa naslovna

Varivo od repe za zdravlje srca: Neugledno povrće bogato vitaminom K i prepuno antioksidansa

GREEN_300_listici_sredina

Hranjivo jelo na žlicu

Varivo od repe se priprema vrlo jednostavno, a bogat je izvor raznih antioksidansa i vlakana. Kako je repa bogata i vitaminom K, ovo je povrće odlično za zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Repa, kao i ostale kupusnjače, zimsko je povrće, a kod nas se najčešće kuha kao dodatak varivu od graha. Međutim doista je šteta što je repa zapostavljena u prehrani jer je jedno od zdravijih povrća. Osim što je niskokalorična, ali i jeftina, obiluje mnogim nutrijentima koji blagotvorno utječu na naše zdravlje. Repa je odličan izvor antioksidansa, vitamina C, a od antioksidativnih sastojaka još obiluje manganom i  izotiocijanatom.

Prema nedavnim istraživanjima, repa posjeduje i izražena protuupalna svojstva koja može zahvaliti glukozinolatima. Ovo je povrće bogato i vitaminima B skupine, kao što su folat (vitamin B9), koji se preporučuje trudnicama, a pozitivno djeluje na zdravlje srca i razvoj živčanog sustava fetusa. U repi je prisutan i vitamin K, vitamin topiv u mastima, čiji se manjak povezuje s osteoporozom i srčanim oboljenjima. Tako da konzumacija ovoga povrća čini dobro i našem srcu i krožilnom sustavu.

Kako je široko dostupna, šteta je ne iskoristiti sve benefite repe. Stoga, kušajte je u ukusnom varivu koje se priprema vrlo jednostavno, a vrlo je ukusno.

varivo od repe

Sastojci
  • 300 g naribane repe
  • 1 srednja glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 krumpira
  • 1 manja koraba
  • 1 srednje velika mrkva
  • svježi peršin
  • 10 mini rajčica
  • 1/2 žličice crvene slatke paprike
  • biber
  • sol
  • 3 žlice maslinova ulja
  • kurkuma, po želji
Priprema

Na maslinovom ulju kratko popržite sitno nasjeckani luk i češnjak pa dodajte na kockice narezanu korabu, mrkvu i krumpir. Dodajte sve začine – sol, papar, crvenu papriku i kurkumu. Nakon 5 minuta, podlijte povrće vodom toliko da ga prekrije.

Potom ubacite cijele mini rajčice i naribanu repu. Pustite da se kuha oko 30 minuta. Kod kuhanja podlijevajte vodom, da tekućine uvijek bude malo iznad razine povrća. Na kraju, dodajte svježe nasjeckani peršin i – možete poslužiti ovo varivo zdravlja.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.