Kod nas su došle prije gotovo 7000 godina, kada su ih Španjolci donijeli u Europu. Od tada, proširile su se i na ostatak svijeta.
Obiluju vitaminima C, K, A te B skupine. Osim toga, sadrže značajne količine kalcija, željeza, kalija, mangana, silicija i fosfora, a bogat su izvor i folne kiseline i vlakana. Dodatan benefit je činjenica da mahune imaju poprilično malo masti i kalorija, a ne sadrže ni kolesterol.
Upravo zbog toga, godinama se koriste za smanjenje razine kolesterola u krvi. No, važno je istaknuti da je u ovu svrhu bolje jesti mahune koje su kratko kuhane na pari, kako bi se tekstura zadržala, u odnosu na one u svježem obliku.
Ugledni Medical News Today navodi da mahune mogu pomoći u borbi protiv depresije, ali da su korisne i za zdravlje kostiju.
Zdravstveni benefiti
Imaju različite zdravstvene dobrobiti, poput pomoći u borbi protiv depresije i zdravlja kostiju. Osim toga, daju osjećaj sitosti i tako usporavaju izlučivanje hormona grelina, koji šalje poruku mozgu da smo gladni. Drugim riječima, mogu pomoći u borbi s viškom kilograma.
Prema Nacionalnoj bazi podataka o hranjivim tvarima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), jedna standardna šalica konzerviranog graha iz mahuna (oko 150 grama) sadrži:
28 kalorija
0,55 grama (g) masti
5,66 g ugljikohidrata
2,6 g vlakana
1,94 g šećera
1,42 g proteina
Što se tiče hranjivih tvari, sadrži:
17 miligrama (mg) kalcija
1,2 mg željeza
18 mg magnezija
30 mg fosfora
130 mg kalija
24 mikrograma (mcg) vitamina A
52,5 mcg vitamina K
32 mcg folata
Međutim, jedna šalica ocijeđenog konzerviranog graha također sadrži 362 mikrograma pouzdanog izvora natrija. Potrošači bi trebali isprati konzervirani grah prije upotrebe. Za najbolji izvor hranjivih tvari i najmanje natrija, odaberite svježe ili smrznute mahune za kuhanje.
Zelene mahune također sadrže folat, tiamin i riboflavin.
Posebno korisne za žene
Za žene u reproduktivnoj dobi, konzumacija više željeza iz biljnih izvora kao što su špinat, grah, bundeva i zeleni grah čini se da potiče plodnost, prema Harvard Medical School.
Spajanje hrane bogate željezom s hranom bogatom vitaminom C poput rajčice, paprike ili bobičastog voća može poboljšati apsorpciju željeza.
Adekvatan unos folne kiseline također je potreban tijekom trudnoće kako bi se fetus zaštitio od defekata neuralne cijevi. Jedna šalica zelenih mahuna osigurava otprilike 10 posto dnevnih potreba za folnom kiselinom i šest posto željeza.
Zelene mahune sadrže fitinsku kiselinu koja se može povezati s mineralima i spriječiti njihovu apsorpciju u tijelu. Osobe koje imaju nedostatak minerala trebale bi se posavjetovati s liječnikom prije nego što dodatno konzumiraju zelene mahune.
Ističemo, cjelokupna prehrana ili cjelokupni obrazac prehrane najvažniji je u prevenciji bolesti i postizanju dobrog zdravlja. Bolje je imati raznoliku prehranu nego se usredotočiti na pojedinačne namirnice kao ključ dobrog zdravlja.