Korabica je povrće, kao stvoreno da svome imunitetu date malo jači boost za hladnije dane. Možda niste znali, ali ovo povrće predstavlja pravi rudnik vitamina C – jedna šalica kuhane korabe sadrži 150 posto preporučenog dnevnog unosa vitamin, ali obiluje i kalijem te sadrži više od deset posto preporučene dnevne količine vitamina E. Energetska vrijednost 100 grama svježe korabe iznosisamo 27 kcal/113 kJ.
Korabicu možete jesti sirovu, kuhanu, pečenu pa čak i pohanu. No za ove jesenske dane mi vam predlažemo varivo koje će u kombinaciji s brokulom, graškom i krumpirom nahraniti svaki želudac.
Sastojci
- srednja glavica crvenog luka
- oko 500 g ili 3 korabe, oguljene i narezane na prutiće
- stabljika brokule, oguljena i narezana
- 300-400 g graška (može i smrznutog)
- povrtni temeljac
- 2-3 krumpira
- ulje ili maslac
- svježe mljeveni papar
- sol
Priprema
Na ulju ili rastopljenom maslacu popržiti sitni nasjeckani luk, a kada požuti, dodajte malo graška pa nakon nekoliko minuta na trakice narezanu korabicu. Pirjajte još nekoliko minuta pa dodajte na kockice narezan krumpir i stabljiku brokule. Prelijte vodom da sve povrće bude prekriveno, Posolite.
Kuhajte dvadesetak minuta ili dok se krumpir ne skuha. Popaprite svježe mljevenim paprom i poslužite u tanjure.