razjena odjeće naslovna

Uskoro počinje nova sezona razmjene odjeće i obuće! Prvi Swap Party već je 29. rujna

GREEN_300_listici_sredina

Održiva moda

Udruga Zelena akcija nakon ljetne stanke, počinje s novim razmjenama odjeće i obuće. Ako želite sudjelovati, ponesite 10 stvari, koje želite razmijeniti, i pronađite nešto za sebe.

Tekstilna industrija i tekstilni otpad jedni su od najvećih zagađivača okoliša. Svake se godine proizvedu milijuni tona odjeće koja se kratko nosi, a onda završi u otpadu, i to otprilike 11,3 kilograma tekstilnog otpada po osobi.

Kako tome stati na kraj? Jedan od načina je recikliranje, korištenje stare odjeće na novi način, što su već mnogi modni brendovi počeli primjenjivati u svojoj proizvodnji. No nešto možemo učiniti i mi, korisnici.

Zar nije puno bolje višak odjeće ili ono što nam nije potrebno zamijeniti onim što trenutno trebamo i na taj način ući u krug održivosti?

Upravo Swap Party, ili razmjena odjeće i obuće, koje je još 2021. godine pokrenula udruga Zelena akcija jedno je od zanimljivih rješenja. Nakon ljetne pauze, ponovno ćete moći 27. rujna, 25. listopada i 29. studenoga u Frankopanskoj 1, u Zagrebu,  prisustvovati razmjeni odjeće i obuće.

Odjeću koju želite razmijeniti, donesite u dobrom, čistom i neiznošenom stanju, a za svaki komad odjeće dobit ćete token. Tokene razmjenjujete za željene komade odjeće, a ostatak odjeće će se nakon razmjene donirati u humanitarne svrhe.

“Imajte na umu da bi sve što donosite trebalo biti u dobrom stanju, dakle vama nepotrebno ili viška, a ne neupotrebljivo. Ovom praksom želimo promovirati vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka i ponovne uporabe, aktivno se suprostavljajući konzumerizmu i kulturi bacanja. Dođite i pronađite nešto za sebe, a svojim starim, ali očuvanim stvarima nađite nove vlasnike u ugodnom i prijateljskom okruženju!”, poručuju iz Zelene akcije.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.