Braća Hrvoje i Domagoj proizvode ultimativne ekološke tenisice: ‘Uvijek smo srcem stajali iza svega’

GREEN_300_listici_sredina

Na vrhu svijeta - dva brata iz Hrvatske

Nikada si ne zamjeraju ako je nešto pošlo po krivu jer uvijek znaju da su tako zajedno odlučili, a stajati srcem iza ideje da se društvo može mijenjati, neagresivnim načinom kroz edukacije, a da pritom uz sebe imaš svog brata, najbolji je osjećaj na svijetu.

Brat i ja smo oduvijek sve projekte radili zajedno, još otkad smo bili djeca. Meni je stoga bilo prirodno da stanem iza njega i čuvam mu leđa. Pa to je moj brat. Njegov san bio je stvoriti nešto ultimativno ekološko, a moj je san da mogu omogućiti njemu da to ostvari, rekao nam je Domagoj Boljar, koji je zajedno sa svojim bratom Hrvojem pokrenuo pravu revoluciju u pogledu održive mode.

Njih su dvojica majstori koji stoje iza hrvatskog brenda ekoloških tenisica koje su napravljene od 97 posto prirodnih materijala s ciljem smanjenja negativnog utjecaja modne industrije na okoliš.

Da je njihov trud prepoznat u cijelom svijetu, govori i činjenica da Miret tenisice zadovoljavaju sve uvjete certifikacije po Oeko-Tex standardu. To znači da niti jedna komponenta nije štetna za ljudsko zdravlje!

‘Biti što bliže prirodi’ 

“To nam je primarno – biti što je moguće bliže prirodi, bez plastike, naftnih derivata, teških metala i slično“, objasnio je Domagoj ističući pritom da u pogledu otiska CO2 tenisica, njihova ima tek oko 4,8 grama u cijelom procesu stvaranju. Za usporedbu, industrijski prosjek za obuću je oko 14 grama.

A sve je to krenulo iz čiste ljubavi prema prirodi i motivacije da promijene svijest društva – jednog po jednog čovjeka, baš kako je Hrvoje promijenio Domagoja. Ovaj ekonomist poduzetništva i magistar industrijskog dizajna zajedničkim su snagama radili na razvoju svog proizvoda.

“Hrvoje je kao dizajner došao takoreći nevinim očima u tu industriju, vidio je da to u praksi, od proizvodnje obuće pa do samih materijala, nekako ne štima, da je ekološki otisak tog proizvoda grozan, a da u industriji nitko ne gleda na to. To ga je šokiralo i odlučio je mijenjati stvari“, objasnio je Domagoj.

Kako je sve počelo? 

Tada počinje njihova avantura. U vremenima kada se o mikroplastici praktički i nije govorilo, a održiva moda gotovo da nije postojala kao pojam. Dva brata, rame uz rame, potpuni revolucionari u svom području, a sve kako bi promijenili svijet na bolje. Pomalo idealistički, ali utemeljeno kroz znanost, bratsku ljubav i povjerenje.

“Nikad se ne svađamo, to uvijek budu konstruktivne i argumentirane rasprave. Obojica imamo neke principe iza kojih stojimo i tako smo nekako odgojeni. Funkcioniramo na argumentima i ponekad smo poprilično glasni u tome, u smislu vičemo jedan na drugoga, ali se ne svađamo“, objasnio je Domagoj.

Nikada si ne zamjeraju ako je nešto pošlo po krivu jer uvijek znaju da su tako zajedno odlučili.

“Idemo naprijed, nema nazad. Opstajemo tako već jako dugo. U poslu smo sada već otprilike 12 godina, a zajedno smo cijeli život. Očito nešto funkcionira, iako nije lako“.

O tenisicama i na nogometu

Posebno je teško bilo na samom početku. Tada su, kaže, konstantno razgovarali o problemima na poslu i novim izazovima.

“Sjedimo za obiteljskim stolom, bude neko okupljanje ili nešto, ili igramo nogomet, ali gledamo jedan u drugoga i vidimo si u očima da razmišljamo o nekog problemu koji je vezan za posao i da se ne možemo odmaknuti“, objasnio je Domagoj istaknuvši da su danas već naučili odvojiti privatno od poslovnog.

“Nekad jednostavno nije moguće odvojiti, a možda se i ne mora odvajati. Sad kad radimo projekt iza kojeg stojimo obojica je to puno lakše. Razdoblje prije je bilo teže i turbulentnije, ali smo uvijek stajali srcem iza toga. Zvuči romantično, ali fakat je“

Braća proizvode ekološke tenisice

Stajati srcem iza ideje da se društvo može mijenjati, neagresivnim načinom kroz edukacije, a da pritom uz sebe imaš svog brata, najbolji je osjećaj na svijetu. Čuvati leđa jedan drugome u turbulentnom svijetu poduzetništva, a da pritom ne odstupaš od svojih ideala. Znati da svojim trudom i radom donosiš nešto dobro Zemlji, ali i ljudima kojima nudiš kvalitetan i siguran proizvod.

PHOTOS BY: MIRET / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.