dvigrad_istra (1)

Uputite se na izlet u tajanstveni napušteni grad Dvigrad u Istri

GREEN_300_listici_sredina

Legenda kaže da skriva vrijedno gusarsko blago

Ako ste u potrazi za pravom avanturom, uputite se u Istru i istražite ruševine Dvigrada, grada duhova koji svake godine iznova privlači sve veći broj posjetitelja. 

Postoji nešto magnetski privlačno u napuštenim mjestima u kojima čovjek nije živio stoljećima. Takva mjesta su dokaz razorne moći prirode koja je sposobna u kratkom periodu preuzeti primat i korak po korak brisati ljudske tragove. Neminovno na takvim mjestima zamišljamo kako se nekoć život tadašnjih stanovnika morao odvijati. I dok hodamo zapuštenim uličicama na kojima trava polagano, ali sigurno briše put, često ispred sebe možemo oživjeti vrevu svakodnevnog života. 

Dvigrad se ubraja u najveće ruševine tipičnog srednjovjekovnog grada u Istri, a poseban je zbog činjenice što, za razliku od brojnih drugih lokaliteta, nije srušen vojnom silom. Dvigrad su napustili ljudi, a za njegovo propadanje je zaslužna samo priroda i nemilosrdni zub vremena. Kao što možete pretpostaviti naziv ovog nekadašnjeg srednjovjekovnog grada ukazuje na postojanje dva dijela grada, Moncastell i Castel Parentin, a danas je ostao samo prvi. Ovo područje Istre je naseljeno od prapovijesti, a po prvi put se spominje davne 879. godine.

Možda Dvigrad nije srušen ljudskom rukom, no ovo područje nije ostalo imuno na brojne sukobe koji su se odvijali na ovom području današnje Hrvatske. Tako su Mlečani 1381. spalili cijeli grad i poklali sve njegove stanovnike. Ironično je što je zapravo kasnije Dvigrad upravo pod mletačkom vlasti doživio svoj vrhunac. Krajem 15. stoljeća unutar zidina pojavljuje se kuga i kasnije malarija. Nakon Uskočkog rata između Venecije i Austrije kada su sva okolna sela uništena, u Dvigradu ostaju živjeti samo najsiromašnije obitelji. No, nakon što je crkva sv. Sofije prebačena službeno u Kanfanar i posljednji stanovnik napušta Dvigrad i prepušta ga zubu vremena

Dvigrad je napušten već par stoljeća, no kada hodate njegovim ulicama ipak ćete dobiti uvid u nekadašnji život. Opasan je dvostrukim obrambenim zidovima, a unutar zidina su očuvani, vjerovali ili ne, ostaci od više od 200 zdanja. Na svom vrhuncu u ovom gradu je živjelo čak 700 stanovnika. U središtu Dvigrada unatoč stoljećima napuštenosti se ponosno nadvijaju nekadašnji ostaci crkve sv. Sofije koja velebno izgleda i danas. Na glavnom trgu oko ruševina crkve nalaze se i ostaci gradske palače, ali i brojnih obrtničkih i stambenih objekata. 

Kao što to uvijek biva s napuštenim i tajanstvenim mjestima i oko Dvigrada kruži legenda koja se tako lako ne zaboravlja. Priča se kako je upravo u ili oko Dvigrada zakopano vrijedno blago zloglasnog i poznatog gusara Henryja Morgana. Legenda govori kako se gusar Morgan pod ovlastima guvernera Jamajke borio protiv Španjolaca. Kao i u filmovima gusar se nije pridržavao svih pravila. Postao je poznat jer je osvojio Panamu, ali je uz to i pljačkao te je tako povrijedio mirovni ugovor između Španjolske i Engleske. Britanci su krenuli u potjeru za njim, a legenda govori kako je Morgan stigao do Limskog zaljeva. U svom bijegu je pronašao napušteni Dvigrad gdje je sakrio svoje blago. Priča se kako je ostatak života proveo u Istri gdje i dan danas postoji mjesto koje nosi njegovo ime – M(o)rgani.

Vjerovali ili ne u legendu o zakopanom blagu, lopatu ostavite kod kuće i zamijenite je omiljenim izletničkim ruksakom. Do Dvigrada možete doći automobilom te se parkirati podno njegovih obrambenih zidova. Idealne je lokacija tijekom roadtripa po Istri. Za sve koji žele ipak provesti malo više vremena u prirodi tu je kružna staza broja 441 naziva “Priča o nestalome gradu” koja počinje u Kanfanaru, prolazi kroz Dvigrad te se vraća u Kanfanar.

Staza iz Dvigrada ide uz izvor Kašteljer te prolazi pokraj jednobrodne crkvice sv. Agate. Smatra se kako je ta najstarija crkva u kanfanarskoj župi izgrađena krajem 10. stoljeća. Nekoć je imala oslikane zidove, no apostolima na zidnim freskama je puk znao grebati oči jer su vjerovali da s tim prahom mogu izliječiti očne bolesti. Ova staza je duga 10.4 kilometra, a okvirno je potrebno oko dva i pol sata za njen obilazak, ne računajući na pauze. Posjet napuštenom gradu Dvigradu će zagolicati znatiželju i vratiti vas u djetinjstvo kada je cijeli svijet bio jedna velika avantura, a zakopano blago se pronalazilo uz pomoć bujne dječje mašte. 

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.