Jeste li već posjetili Manojlovački slap? Mnogi ga smatraju najljepšim slapom rijeke Krke

GREEN_300_listici_sredina

Pogled koji je oduševljavao i careve

Oni koji su uživo vidjeli Manojlovački slap, uvijek mu se rado vraćaju. Ako ste ga zaobišli prilikom posjete Nacionalnom parku Krka, svakako zapišite obilazak za sljedeći put jer je upravo rano proljeće najbolje vrijeme za doživjeti ovu prirodnu ljepotu.

Kada netko spomene Nacionalni park Krku prvo što čujemo je žamor i vrevu Skradinskog buka te osjetimo mir i spokoj koji vlada na otočiću Visovac gdje se nalazi od 1445. godine franjevački samostan Majke od Milosti i Crkva Gospe Visovačke. No, koliko vas prvo pomisli na Manojlovački slap? Ako niste još čuli za taj dio Krke, niste jedini. Što je šteta jer se upravo Manojlovački slap smatra najljepšim slapom Nacionalnog parka Krka.

Manojlovački slap (iliti slapovi jer oko velikog postoje i manji) se nalazi u blizini arheološkog lokaliteta Burnum na putu od Kistanja prema Kninu. Mnogi smatraju kako je upravo Manojlovac najljepši slap na Krki. Upravo na mjestu gdje Krka radi zaokret od 180 stupnjeva ruši se slap Manojlovac, a taj dio uživo izgleda impresivno. Na svega četiri kilometra se nalaze pet slapova, jezero i brzac. Manojlovac se sastoji od niza sedrenih barijera, ukupne visine 59,6 metara, a najveća barijera je visoka 32,2 metra. Oko slapa je kanjon obrastao bogatim submediteranskim raslinjem, a oko samog toka rijeke nalaze se mala polja i pašnjaci zbog čega cijeli prizor djeluje kao set iz nekog fantasy filma.

Slap ćete doživjeti u njegovom punoj snazi i ljepoti u rano proljeće kada se topi snijeg na Dinari i okolnim planinama. Ljeti je njegov žamor prigušen, ne samo zbog manje količine vode nego i broja turista.
Nekoć je bilo teško doći do ovog prirodnog bisera rijeke Krke, no 2011. je za posjetitelje obnovljena staza s vidikovcem, a na tom dijelu nalazi se i spomen-ploča podignuta u čast austrijskog cara Franje Josipa I. koji se sa suprugom Elizabetom upravo na tom mjestu divio ljepoti Manojlovačkog slapa.

Nacionalni park Krka sredio je dvije staze na kojima možete uživati u svim ljepotama ovog najljepšeg slapa rijeke Krke.
Staza broj 18 počinje na parkiralištu s desne strane na cesti Kistanje-Knin. Makadamska staza prelazi u poljski put koji vodi do carskog vidikovca otkuda se pruža nezaboravan pogled na tok rijeke Krke i Manojlovački slap.
Staza broj 20 na lijevoj obali rijeke, neposredno iznad Brljana, povezuje taj slap s Manojlovcem. Na slap Brljan se nadovezuje jezero koje je nastalo izgradnjom brane. Ljeti slap bude suh, a presuši čak i gotovo pola kilometra dugo ujezereno korito rijeke Krke između Brljana i Manojlovačkih slapova. Ova staza počinje kod parkirališta koje se nalazi na zavoju u smjeru Oklaj-Kistanje, iznad slapa Brljan.

Ako ste već posjetili Nacionalni park Krka, a niste vidjeli Manojlovački slap, ovog proljeća ispravite tu pogrešku. Doživjet ćete rijeku Krku na jedan posve drugačiji način, a pogled s vidikovca urezat će vam se u pamćenje. Čak i izdaleka, kada zastanete i poslušate “nasilni” žamor velebnog Manojlovačkog slapa postat ćete svjesni koliko je priroda moćna. I savršena.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.