darwin-vegher-g84o80vA5jo-unsplash
PHOTO BY: Unsplash / Sva prava pridržana.

Posjetite Kamenjak, ali ovaj put ne kako biste se kupali nego planinarili

GREEN_300_listici_sredina

Dvije odlične staze koje pokazuju sve ljepote Kamenjaka

Kada pomislimo na Kamenjak prva asocijacija su njegove predivne uvale i kristalno bistro more - jednom riječju idealno mjesto za ljetna lješkarenja. No, poluotok Kamenjak, smješten na najjužnijem dijelu Istre, nudi i nezaboravno outdoor iskustvo.

Mirisi raznog ljekovitog bilja, brojne zaštićene biljne vrste, šum valova koji se odbijaju o obalu i otisci stopala dinosaura – posve je jasno kako Kamenjak predstavlja fantastičan jednodnevni izlet u priroduNa ovom području su se nekoć nalaze šume hrasta crnike, no pod utjecajem čovjekova djelovanja tijekom stoljeća danas ovo područje obiluje livadama, tek pokojom šumom, makijama i kamenjarom zbog čega je upravo proljeće idealno vrijeme za otkrivanje Kamenjaka pješice. Inače, prvi hrvatski long distance trail Via Adriatica započinje upravo na Kamenjaku, što pokazuje da je ovo područje puno više od samo lijepih uvala i plaža. Donosimo dvije kružne staze koje će vam pokazati najljepše i još neotkrivene strane Kamenjaka. 

Putevima orhideja Donjeg Kamenjaka

Polazna točka za ovaj izlet je ulaz u Premanturi. Inače se ulaz u zaštićeno područje Kamenjak naplaćuje, no za pješake je besplatan. Pošto mi idemo istražiti ovo područje u svojim hiking cipelicama, novčanik možete ostaviti u ruksaku.
Prva zanimljiva lokacija je park dinosaura s impozantnim skulpturama dinosaura u prirodnoj veličini, dok na obali čak možete vidjeti i njihove stvarne stope urezane u kamen. U šetnji nećemo samo uživati u uvala i plažama Kamenjaka nego i u pogledu na dva otočića, Porer, kamena hrid gdje se nalazi istoimeni svjetionik, te Fenoliga, jedno od najbogatijih nalazišta otisaka dinosaurovih stopala u Europi. Na južnom dijelu Kamenjaka predahnuti možete u poznatom Safari baru koji je izrađen od materijala pronađenih upravo na ovom području. Zbog toga imate osjećaj kao da je ova mala oaza oduvijek bila tu. 

Tu se nalaze i kanjoni i podvodne špilje, a što budete išli sjevernije to vas čega raznolika flora. Ako niste znali, na Kamenjaku možemo naći preko 500 različitih biljnih vrsta, a posebno se ističu predivne orhideje. S istočne strane se pruža pogled na predivni medulinski arhipelag, a mi svoj put nastavljamo kroz naselje te stižemo do svoje početne točke. Ova staza je duga 13.5 kilometara, a okvirno je za nju potrebno oko dva i pol sata. S obzirom na ljepotu koja vas putem čeka, svakako izdvojite više vremena. 

Gornji Kamenjak

Gornji Kamenjak se nalazi između Premanture i Volme. Tu ćemo susresti ljekovitu kadulju, makiju hrasta crnike i šume alepskog bora, a ono što će vam ostati posebno u sjećanju su nezaboravni vidici. Ovo područje je 1996. godine zaštićeno u kategoriji značajnog krajobraza te se i ovdje može naći pravo biljno bogatstvo. Ova staza počinje na parkiralištu premanturskog groblja gdje makadamskom cestom idemo prema sjeveru kroz borovu šumu. Stižemo do livade i uređenih maslinika, a nakon što napustimo šumu ispred nas se otvara pogled na Pomerski zaljev

Na stazi se nalaze brojne zanimljivosti, poput temelja velikog topa koji je nekoć korišten za gađanje brodova do kamenih skulptura iz obližnjeg kamenoloma. Posebno je zanimljiva uvala i poluotok Crvene stijene poznat po crvenkastim stijenama. Ova staza je duga 7,8 kilometara, a potrebno vam je oko sat i pol za njen obilazak. Za koju god se stazu odlučite, ne zaboravite za prikladnu zaštitu od sunca te dovoljnu količinu vode. I nemojte zaboraviti kupaći kostim, nikad ne znate kada ćete poželjeti osvježenje. A uvale Kamenjaka naprosto zovu na kupanje. 

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.